BIST 8.997
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,25
HABER /  GÜNCEL

Obama: Rusya'nın Suriye'de hava saldırıları IŞİD'i güçlendiriyor

ABD Başkanı Barack Obama Beyaz Saray'daki basın toplantısında Rusya'nın Esad rejimine destek için Suriye'de düzenlediği saldırıların IŞİD'i güçlendirdiğini söyledi. Obama ayrıca, Kürt savaşçıların eğitilmesi için de çalıştıklarını ifade etti.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Esad rejimine destek için Suriye'de düzenlediği hava saldırılarının ise 'IŞİD'i güçlendirdiği söyledi.

Rusya'nın Esad karşıtı tüm muhalifleri 'terörist' olarak gördüğünü belirten Obama, "Rusya, IŞİD ve daha ılımlı İslamcı muhalifler arasında ayrım yapmıyor. Bu felaketin tarifidir" diye konuştu. Obama, ılımlı muhalifleri hedef almanın siyasi geçiş sürecinden de uzaklaştırdığı yorumunu yaptı.

Moskova ise, üçüncü gününe giren hava saldırılarının hedefinde IŞİD olduğunu savunuyor.

Suriyeli muhalifler ise Rus saldırılarında en büyük zararın IŞİD kontrolünde olmayan, diğer muhalif grupların etkili olduğu bölgelerde yaşandığını söylüyor.

'Kürtlere eğit-donat programı'

Obama ayrıca, Beyaz Saray'daki basın toplantısında Suriye'nin doğusunda Kürtler için 'eğit-donat programı inşa etmeye çalıştıklarını' söyledi.

Obama, Suriye'de ılımlı muhalif gruplar için uygulanmak istenen eğit-donat programının başarısız olduğunu şu sözlerle ifade etti: "Suriyeli muhaliflerin eğit-donat programının beklenildiği gibi işe yaramadığını itiraf eden ilk kişiyim."

ABD Başkanı, Suriye sınırı boyunca güvenliğin sağlanması için 'Türklerle ve diğerleriyle çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

'Vekalet savaşına dönüştürmeyeceğiz'

Obama Suriye'deki duruma ilişkin "Burada sorun Esad ve Esad'ın Suriye halkın uyguladığı zulüm. Esad'dan bıkan ve nefret eden herkesi yok eden bir Rus müdahalesiyle işbirliği yapmayacağız" diye konuştu.

Obama, "(Rusya'nın) bakış açısına göre hepsi terörist. Bu felaketin tarifidir" dedi.

Obama ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ve Esad'ın diğer müttefiki İran'ı şu sözlerle uyardı:

"Yalnızca askeri çözüm, Rusya ve İran'ın Esad'ı destekleme girişimi ve halkı pasifize etmeye çalışması onları yalnızca bir çıkmaza sokar. Bu işe yaramaz."

Obama, Suriye'de, her iki ülke de farklı muhaliflere yönelik hava saldırıları düzenlese de iç savaşı ABD ve Rusya arasında 'vekalet savaşına' dönüştürmeyeceğini söyledi.

Obama, "Suriye'yi ABD ve Rusya arasında bir vekalet savaşına dönüştürmeyeceğiz. Bu, büyük güçlerin bir santranç turnuvası değil" dedi.