BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Obama-Romney karşılaşması büyük yankı buldu

ABD'de Başkan Barack Obama ile rakibi Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Mitt Romney arasında önceki gün yapılan ilk münazaranın yankıları devam ediyor.

Abone ol

ABD'de 70 milyona yakın kişinin televizyonları başında takip ettiği münazaranın ''galibi'' olarak görülen Romney, Obama cephesi tarafından ''dürüst olmamakla'' suçlandı.

Münazarada sergilediği, birçok kesimce ''tutuk'' bulunan performansıyla kendisini destekleyen birçok kesimde bile ''hayal kırıklığı'' yaratan Obama ve ekibi, şimdi bu zararı savuşturmaya yönelik gayret içine girdi.

Obama cephesi, münazaradan sonraki açıklamalarında sürekli Romney'yi ''dürüst olmamakla'' suçluyor, özellikle de politikalarının orta sınıfın ve emekliler için devlet destekli sağlık sigortası Medicare'den yararlananların vergilerini nasıl etkileyeceği konusunda dair doğruları söylememekle eleştiriyor.

Bugün, seçimde en çekişmeli geçmesi beklenen eyaletlerden Virginia'da George Mason Üniversitesi'nde coşkulu bir kalabalığa hitap eden Obama, fikirlerini ortamına göre sürekli değiştirdiğini savunduğu Romney için alaylı bir şekilde, ''rakibim aşırı düzeyde bir makyajdan geçti'' ifadesini kullandı.

YÜZDE 47'YE DAİR SÖZLERİM TÜMÜYLE YANLIŞTI

Münazarada Obama'nın en çok eleştiriye uğradığı noktaların başında ise Romney'nin ''yüzde 47'' gafından hiç bahsetmemesiydi.

Romney'nin Florida'da katıldığı bir toplantıda gizli kamerayla çekilen, ''ABD halkının gelir vergisi ödemeyen yüzde 47'sini umursamadığı'' yönündeki sözlerinin basına sızdırılması, Cumhuriyetçi adayın kampanyasına büyük yara vurmuş, anketlerde daha da geriye düşmesine neden olmuştu. Obama'nın ise milyonlarca Amerikalı'nın önünde bu konudan hiç söz açmaması destekçilerinde ''hayal kırıklığı'' yaratmıştı.

Virginia'da bugünkü seçim konuşmasında bu konuda bir çıkış yapan Obama, Romney'nin, ''başkanlık koltuğuna daha oturmadan ülkenin neredeyse yarısını silmek istediğini ve ülkeye değişim getiremeyeceğini'' savundu.

Münazaradaki ''güçlü'' performansıyla moral bulan Romney ise ilk kez sözlerinin yanlışlığını kabul eden bir açıklama yaptı.

Romney, Cumhuriyetçilere yakınlığıyla bilinen Fox News televizyonuna verdiği demeçte, gafının yarattığı zararı gidermeye dönük bir çaba sergileyerek, ''Sözlerim tümüyle yanlıştı'' dedi.

Romney, ''Bir seçim kampanyasında katıldığınız binlerce konuşma ve soru-cevap oturumlarında, bazen doğru olmayan şeyler söyleyebiliyorsunuz'' diye konuştu.

Ancak Romney'nin bu gayreti, Obama cephesini tatmin etmedi. Obama'nın üst düzey danışmanı David Plouffe, ''Söylediğiniz bir sözü, 5 ay sonra temizlemeye çalıştığınızda buna şüpheyle bakarım'' açıklamasını yaptı.