BIST 8.987
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.299,49
HABER /  GÜNCEL

Obama Kunduz'daki hastane saldırısı için özür diledi

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'da 22 sivilin ölümüyle sonuçlanan hava operasyonu için Sınır Tanımayan Doktorlar'dan özür diledi. Örgüt bağımsız soruşturma talebini yineledi.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'da 22 sivilin ölümüyle sonuçlanan hava operasyonu için uluslararası yardım örgütü Sınır Tanımayan Doktorlar'dan özür diledi.

Şahsen Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) yardım kuruluşunun başkanı Dr. Joanne Liu'yu arayan Obama, ölen kurum çalışanları ve hastalar için özür diledi; kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma sözü verdi.

Obama daha sonra Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'yi arayarak taziyelerini iletti.

Taliban'ın ele geçirdiği Kunduz kentine yönelik ABD hava operasyonları sırasında bir hastane hedef alınmış, Sınır Tanımayan Doktorlar'a mensup kişiler ve hastalar da dahil 22 sivil hayatını kaybetmişti.

MSF Başkanı Dr. Joanne Liu

Obama'nın kendisini arayarak özür dilediğini doğrulayan Dr. Joanne Liu, bağımsız bir soruşturma yapılması taleplerinin sürdüğünü söyledi.

Liu, "ABD hükümetinden, Kunduz'da olanları araştırmak için Uluslararası İnsani Hakikat Bulma Komisyonu tarafından yürütülecek bağımsız bir soruşturma talebimizi yineliyoruz" dedi.

MSF: Saldırı savaş suçu

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Obama'nın özür telefonlarıyla ilgili olarak "ABD'nin hata yaptığında bu konuda dürüst davrandığını ve hatalarını kabul ettiğini" söyledi.

MSF, Cumartesi günü Afganistan'ın Kunduz kentinde 22 kişinin ölümüne neden olan ABD hava saldırısının "savaş suçu" olduğunu söylemişti.

ABD'li General John Campbell, Kunduz'daki hastanenin "yanlışlıkla" bombalandığını açıklamıştı.

300 bin nüfuslu Kunduz kenti yaklaşık 2 hafta önce Taliban tarafından ele geçirildi. Ülkedeki ABD askerleri ile Afgan güçleri stratejik kenti geri alabilmek için operasyon başlattı.