BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,60
ALTIN 2.379,23
HABER /  GÜNCEL

Obama kabinesinde iki 'müdahaleci' kadın

ABD Başkanı Barack Obama, dışişleri ve ulusal güvenlik konularında ekibinde değişiklik yaptı ve Susan Rice Ulusal Güvenlik Danışmanı, Samantha Power ise yeni BM elçisi olarak atandı.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, dışişleri ve ulusal güvenlik konularındaki ekibinde değişiklik yaptı.

Obama, ABD'nin Birleşmiş Milletler elçisi Susan Rice'ın yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atandığını açıkladı.

Rice, üç yıldır görevde olan ve görevinden ayrılacağını açıklayan Tom Donilon'un yerini alacak.

Susan Rice'dan boşalan Birleşmiş Milletler elçiliği için ise Obama, insan hakları uzmanı ve Beyaz Saray'ın eski danışmanlarından Samantha Power'ı aday gösterdi.

Susan Rice daha önce dışişleri bakanlığı için güçlü bir aday olarak görülüyordu; fakat Kongre'deki Cumhuriyetçilerin muhalefeti nedeniyle adaylığını çekmek zorunda kaldı.

Rice, Libya'da diplomatlara yönelik bir saldırının ardından yaptığı açıklamalar nedeniyle tepki almıştı.

Saldırıda ABD'nin Libya Büyükelçisi Christopher Stevens'in de aralarında olduğu dört Amerikalı ölmüştü.

Rice, Eylül 2012'de Bingazi'de gerçekleşen saldırıyı, Muhammed Peygamberi canlandıran Amerikan yapımı bir filme karşı gösterilen planlanmamış bir eylem olarak nitelemiş, ancak daha sonra bu bilgilerin yanlış olduğu ortaya çıkmıştı.

48 yaşındaki Rice, Obama'nın yakın bir siyasî müttefiki olarak görülüyor.

Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevi için Senato'nun onayı gerekmiyor.

Susan Rice'ın yerine Birleşmiş Milletler elçisi olan Samantha Power, 'müdahaleci siyaseti' savunan görüşleriyle tanınıyor.

Obama yönetiminin, Suriye'de devam eden iç savaşa müdahale konusundaki temkinli tavrının sürdüğü bir dönemde, Amerika Birleşik Devletleri'nin sorunlu ülkelere ve çatışma bölgelerine müdahalesini savunan iki yetkilinin atanması önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

İzlediği siyasette ani bir değişim beklenmiyor olsa da, bu atamaların, Obama yönetimi içindeki tartışmaları arttırabileceği söyleniyor.