BIST 10.197
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.401,86
HABER /  DÜNYA

Obama İrana gözdağı verdi

Ilımlı mesajlarıyla bilinen Obama üslubunu sertleştirdi. Siyahi başkan İran'a karşı ilk kez bu kadar sert çıkış yaptı..

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak ''askeri seçeneği gözardı etmediklerini, ancak önceliğin diplomatik çözüm olduğunu'' söyledi.

ASKERİ SEÇENEKTEN BAHSETTİ

Obama, Pittsburg kentinde düzenlenen G-20 zirvesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, İran ile ilgili seçenekler konusunda spekülasyon yapmak istemediğini belirterek, ''ABD'nin çıkarları söz konusu olduğu durumda hiçbir seçeneği gözardı etmiyoruz'' dedi.

"ULUSLARARASI TOPLUM SÖYLEYECEĞİNİ SÖYLEDİ"

Nükleer silah da üretebilecek olan nükleer yakıt üretimiyle ilgili yeni tesis için İran'ın ''uyarıldığını'' ifade eden Obama, ''bu konuda uluslararası alanda daha önce hiç olmadığı kadar birlik bulunduğunu, uluslararası toplumun söyleyeceğini söylediğini'' kaydetti.

"İRAN ABD'NİN DEDİĞİNİ YAPMALI"

Barack Obama, ''Şimdi, İran'ın seçimini yapması gerek. Ya ABD'nin söylediği gibi nükleer silah yapma arzusundan vazgeçmeli ve uluslararası standartlara uymalı, veya çatışmaya doğru olan yoluna devam etmeli'' diye konuştu.

Obama, diplomatik çabaların sonuç vermemesi durumunda İran'a yaptırımlar uygulanabileceğini ve bunun etkili olabileceğini söyledi, ancak söz konusu olası yaptırımlarla ilgili detay bilgi vermedi.

"SINIRLI ÜMİT" İÇİNDE

Konuşmasında İran'ın nükleer çalışmalarını açıkça ortaya koyması gerektiğini belirten Obama, bu ülkeyle gelecek hafta yapılacak görüşme konusunda ise ''halen sınırlı bir ümidi olduğunu'' söyledi.

Fransa ve Britanya liderleri de İran'ın yeni nükleer tesisinin nükleer silah yapımında kullanılabileceği yönünde endişe duyduklarını açıklamış, İran ise bu çalışmaların barışcı ve enerji üretimi amaçlı olduğunu yinelemişti.