BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Obama: Dünyanın yüzde 99'u İran'la nükleer anlaşmayı destekliyor

ABD Başkanı Barack Obama, başta Cumhuriyetçiler olmak üzere muhaliflere seslenip İran'la varılan nükleer anlaşmayı 'dünyanın yüzde 99'unun ve nükleer teknoloji uzmanlarının çoğunun desteklediğini' söyledi.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, 'dünyanın yüzde 99'ının ve nükleer teknoloji uzmanlarının çoğunun İran'la varılan anlaşmayı desteklediğini' söyledi.

Obama, üstü kapalı olarak Kongre'deki muhalif Cumhuriyetçilere atıfta bulunduğu konuşmasında, nükleer anlaşmaya karşı çıkanları eleştirdi ve Kongre'de sert tartışmalar yaşanabileceğini ifade etti.

Anlaşma, İran'a yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasına karşılık, Tahran'ın nükleer faaliyetlerinde kısıtlamaya gitmesini öngörüyor.

Obama'yı 'fazla taviz vermekle' suçlayan Cumhuriyetçiler, Kongre'deki oylamada anlaşmayı baltalamayı hedefliyor.

Obama ise Kongre üyelerine kararlarını "politikaya göre değil gerçeklere göre vermeleri" çağrısında bulundu

Obama eleştirilere de şu yanıtı verdi:

"Eğer, dünyanın yüzde 99'u ve nükleer teknoloji uzmanlarının çoğu buna bakıp, anlaşmanın İran'ın nükleer bomba üretmesine engel olacağını söylüyorsa ve siz bunu yapmayacağını, yaparsa da anlaşmanın geçici olduğunu söylüyorsanız, o zaman gerçekten bazı alternatiflerle gelmelisiniz."
Obama, herhangi bir alternatif duymadığını belirtti ve sorunun 'ya müzakere aracılığıyla, diplomatik yollarla ya da güç kullanarak, savaş yoluyla çözülebileceğini' söyledi ve "Seçenekler bunlardı" diye ekledi.

'Orta Doğu'da daha çok savaş olurdu'

Obama ayrıca, anlaşmanın 'İran'ı daha farklı davranmaya teşvik etmesini umduğunu' belirtip "İran'ın terör faaliyetlerine destek verdiğini ve Orta Doğu'nun bazı bölgelerinde istikrarsızlık yaratmak için vekâlet savaşlarında gücünü kullandığını" ifade etti.

ABD Başkanı, İran'la nükleer anlaşmaya varılmamış olsaydı, Orta Doğu'da 'daha çok savaş yaşanma riski olabileceğini' söyledi ve ABD'nin Suriye ile Yemen'deki savaşların sona ermesi için Tahran'la daha geniş işbirliği yapabileceğini belirtti.

Kongre'nin anlaşmayı değerlendirmek için 60 günü var.

İran da, BM Güvenlik Konseyi'nin gelecek hafta anlaşmayı onaylayan bir tasarıyı oylayacağını duyurdu.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Viyana'da P5+1 ülkeleriyle varılan anlaşmanın Kasım ayına kadar uygulamaya konabileceğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, anlaşmanın 'yapıcılı ilişkilerin işe yaradığını' gösterdiğini ifade etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, anlaşmayı "tarihi bir hata" olarak niteledi.

Anlaşmada neler var?

  • Anlaşmanın detayları şöyle:
  • İran nükleer tesislerinin kontrol edilmesini kabul etti. BM müfettişleri askeri alanları kontrol edebilecek ancak İran'ın da giriş izni taleplerine itiraz hakkı bulunacak.
  • İran medyasında yer alan haberlere göre petrol, doğal gaz, finans, havacılık ve deniz taşımacılığı alanlarında yıllardır süren yaptırımlar kalkacak, İran yurtdışındaki milyarlarca dolarlık varlığına yeniden ulaşabilecek.
  • Ancak BM silah ambargosu beş yıl, füze yaptırımı ise sekiz yıl daha yürürlükte kalacak.
  • Eğer İran anlaşmayı ihlal ederse yaptırımlar 65 gün içinde tekrar başlayacak.