BIST 9.979
DOLAR 32,42
EURO 34,81
ALTIN 2.430,57
HABER /  GÜNCEL

Obama: Aralık sonunda Irak'tan çekiliyoruz

ABD Başkanı, bu yıl sonuna kadar Irak'taki Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmiş olacağını açıkladı.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Irak'taki Amerikan askerlerinin aralık ayı sonunda ülkeden ayrılacağını açıkladı.

Obama, eski başkan George Bush'un emriyle ülkeyi işgalinden dokuz yıl sonra bütün askerlerin ülkeden çekilmesi emri verdi.

Halihazırda Irak'ta 39 bin Amerikan askeri var.

2008 yılında en yüksek olduğu dönemde ülkedeki Amerikan askeri sayısı 165 bine ulaşmıştı.

Beyaz Saray'da Irak Başbakanı Nuri el Maliki'yle bir telekonferans görüşmesi yaptıktan sonra gazetecilerin karşısına çıkan Obama, ABD ve Irak yönetimlerinin tam bir uzlaşma halinde olduğunu belirtirken, ''ABD Irak'ı başı dik terkediyor'' dedi.

Obama'nın açıklamalarından kısa bir süre önce gazetecileri bilgilendiren Beyaz Saray'dan bir yetkili, ''Bu çekilme bize Irak savaşının kesin olarak sona erdiğini söyleme fırsatı sağlayacak'' dedi.

Amerikan basınına sızan haberlerde, Irak liderlerinin beş bin askerin Irak ordusunu eğitmek amacıyla ülkede kalmasını talep ettikleri öne sürüldü.

Ancak Bağdat'ın bu ülkede kalacak askerlerin Irak yasalarından muaf olmamaları koşulunun Pentagon tarafından kabul edilmediği bildirildi.

ABD askerleri işgalden bu yana Irak'ta yasal dokunulmazlığa sahip halde hareket ediyor. Iraklı yetkililerin suç işlediğini düşündüğü yabancı askerleri Irak mahkemelerine sevketme hakkı yok.

Irak'ta güvenlik durumu geçmiş yıllara kıyasla daha sakin olsa da saldırı olayları halen devam ediyor.