BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,69
ALTIN 2.406,50
HABER /  GÜNCEL

OAC'de anayasa ve parlamento feshedildi

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde başkenti ele geçiren isyancı güçlerin lideri Michel Djotodia anayasayı askıya aldığını ve parlamentoyu feshettiğini duyurdu.

Abone ol

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) başkenti ele geçiren isyancı güçlerin lideri anayasayı askıya aldığını ve parlamentoyu feshettiğini duyurdu.

İsyancı lideri Michel Djotodia, 'güvenilir ve şeffaf' seçimlere yapılana dek bir geçiş süreci olacağını ve bu süreçte kendisinin ülkeyi 'kanun hükmünde kararnamelerle' yöneteceğini söyledi.

Djotodia ayrıca, üç yıl içinde seçim yapılmasını öngören barış anlaşmasına sadık kalacağını belirtti.

Ülkenin devrik lideri Francois Bozize'nin ise komşu Kamerun'da olduğu belirtildi.

Darbenin ardından Afrika Birliği OAC'nin üyeliğini askıya aldı ve isyancı liderlere ambargo koydu.

Bozize ve isyancılar arasındaki iktidar paylaşımına dayalı uzlaşmanın çökmesinin ardından 5 bin isyancı geçen Pazar günü başkent Bangui'yi ele geçirmişti.

'Anayasa iptal, lider benim'

Djotodia gazetecilere yaptığı açıklamada, "2004 anayasasını askıya almayı, parlamento ve hükümeti de feshetmeyi gerekli buldum." dedi.

Djotodia Reuters Haber Ajansı'na göre elektrik kesintileri nedeniyle yayımlanamayan, bu yüzden kaydedilip gazetecilere dağıtılan mesajında, "Özgür, güvenilir ve şeffaf seçimlerle sonuçlanacak bu geçiş sürecinde ülkeyi kanun hükmünde kararnamelerle yöneteceğim" diye konuştu.

Daha önce Güney Afrika lideri Jacob Zuma, hükümet ve isyancı güçler arasındaki çatışmalarda 13 Güney Afrika askerinin öldüğünü belirtti.

Güney Afrika güçleri, Bozize hükümetine destek vermek için ülkede bulunuyordu.

Başkent Bangui'de şu anda hala çeteler ve yağmacıların dolaştığı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler'e göre, onbinlerce kişi komşu Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun'a kaçtı.

1960'da Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana istikrara kavuşamayan OAC, dünyanın en az gelişmiş ülkelerinden biri.