BIST 10.083
DOLAR 32,47
EURO 34,78
ALTIN 2.427,58
HABER /  GÜNCEL

O sözler Evren'i bin pişman etti

Anayasa değişikliğinin kabul edildiği referandumla yargı zırhları kaldırılan darbecilerin soruşturması tamamlandı

Abone ol

12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren'in iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

Kenan Evren'in uzun yıllar danışmanlığını yapan Ali Baransel, ''Evren Paşa ruhsal sancılar içinde. 'Asmayalım da besleyelim mi' sözünden pişmanlık duyuyor. 'Keşke o idamlar olmasaydı' diyor'' dedi.

TSK'da yenilikçilerin sesinin daha kuvvetli çıktığını belirten Baransel, "Orduyu demokrasinin sigortası olarak görmek artık mümkün değil" dedi. 

Evren'e bir değil iki kötü haber
12 Eylül döneminin kilit ismi Kenan Evren hakkında hazırlanan iddianameden ayrıntılar...
TIKLAYIN

"Yargıya hesap vermeme" zırhları referandumla ortadan kalkan 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren'le kudretli ismi Tahsin Şahinkaya hakkındaki soruşturma tamamlanmıştı.

12 Eylül 2010 referandumunun ardından darbecilere yargılama engeli kalkmış, bunun üzerine soruşturma başlatılmıştı. Şimdi dosya tamamlandı ve iddianame hazırlandı. İddianamede, suçun zaman aşımına uğramadığı, zaman aşım süresinin anayasa değişikliğinin yapıldığı 12 Eylül 2010'dan itibaren başladığı belirtildi. Çorum ve Kahramanmaraş olaylarının darbeye zemin hazırlamak için çıkarıldığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından müdahale edilmediği belirtilen iddianamede, hayattaki darbecilerden Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Evren'in, "Zemin oluşmasını bekledik" sözü ise en büyük delil oldu.

RUHSAL SANCILAR İÇİNDE

Yeni Şafak gazetesinden Burcu Bulut'un "Evren ruhsal sancılar içinde" başlığıyla yayımlanan haberi şöyle:

12 Eylül darbesi demokrasiye karşı atılan en yanlış adımlardan biri olarak tarihe geçti. Dönemin en önemli ismi ise Kenan Evren. 12 Eylül soruşturması kapsamında ifadesi alınan Evren, "Aynı ortam yine olsa aynı şekilde darbe yapardım" demişti. Peki gerçekten de böyle mi hissediyor? Kendisine çok yakın bir isim, dava arkadaşı, danışmanı Ali Baransel tüm samimiyetiyle 95 yaşındaki Evren'in pişmanlıklarından bahsediyor. Ordunun değiştiğini söyleyen Baransel, "Artık belli kalıplar içinde değil de daha geniş açılı bir vizyona sahip olduklarını düşünüyorum. TSK, değişen şartlara uyum sağlayan bir zemine kaydı" diyor. 

Ve Evren'in durumuna ilişkin Baransel şunları söyledi:

Kenan Evren, şu anda 95 yaşında. Önemli sağlık sorunları yaşadı. Çok sıkı bir sağlık kontrolü içinde. Ama yaşıyla bağdaşmayacak dirilikte bir belleğe sahip. Düşünce bazında en ufak bir defosu yok! İçinde bulunduğu bu durumdan ötürü de fevkalade üzüntü duyuyor. Doğal bir refleks, çünkü bir dönem baş tacı edildi. 12 Eylül yıllarında ezici çoğunluğun ilgisini, sevgisini, güvenini kazanmış bir kişinin şimdi bu şekilde anılması çok kötü. O yüzden ruhsal sancılar, düş kırıklıkları içinde. Tabii onu anlamak için ilk önce 12 Eylül'ü çok iyi bilmek ve 11 Eylül'den önceki süreci tarafsız bir şekilde değerlendirmek gerekir.