BIST 10.248
DOLAR 32,37
EURO 34,80
ALTIN 2.394,98
HABER /  DÜNYA

O ölürse Maliki ile Barzani savaşı çıkar

Celal Talabani sonrası Irak'ı nasıl bir gelecek bekliyor? Türkiye ile ilişkiler ne yönde gelişecek? Gazeteci Cengiz Çandar cevap verdi.

Abone ol

İNTERNETHABER (ÖZEL İÇERİK) Cengiz Çandar, bölgede dengeleri koruyan bir isim olarak gören Talabani'nin ikna gücü ve diyalog yönünün kuvvetli olduğunu işaret etti. Çandar, Talabani'nin sahneden çekilmesi durumunda Maliki ile Barzani'nin çatışacağı yorumunda bulundu. 

NTV'ye konuk olan Cengiz Çandar, canlı yayında sağlık durumu kritik olan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani sonrası Irak'a ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


MALİKİ İLE GÖRÜŞTÜKTEN SONRA HASTANELİK OLMUŞTU

  Talabani'nin, Başbakan Nuri Maliki'yle dün akşam yaptığı görüşmenin ardından beyin kanaması geçirmişti. Hastaneye kaldırılan Talabani'nin felç olduğu haberleri gelmişti.

celal-talabani.jpg

CELAL TALABANİ'NİN UNUTULMAZ FOTOĞRAFI

celal-talabani-fotoğraf.jpg

CELAL TALABANİ'NİN DAĞLARDAN
SARAYA UZANAN HAYATI

celal-talabaninin-kürt-kedisi.jpg

40 yıldır Talabani'yi tanıdığını söyleyen Çandar, "son derece enerjik, nüktedan, hareketli dinamik şakacı, dostluklarına sadık" birisi olarak nitelendirdi. Çandar ayrıca Talabani ile ilk tanışmasını anlattı:

KORUMAYI TALABANİ, TALABANİ'Yİ DE KORUMASI ZANNETMİŞ

"1973'ün başlarıydı. Bir bağlantıyla Talabani'yle tanışmak ister misiniz dediler. İsmen biliyordum. Ünlü biriydi. Çok heyecanlandım. Pazar günü evine kahvaltıya davet etmişti. Ortadan kısa boylu bir adam hemen İngilizce hitap etti. 'Yumurtanızı nasıl istiyorsunuz şimdi yapacağım' dedi. Talabani ile görüşmeye gelmişim ve orada içeri girdim. Salonda iri kıyım pala bıyık dev gibi dimdik biri oturuyor. Onu Talabani, bunu da kahvaltıyı hazırlayacak görevli zannettim. 'Nasıl yaparsan yap' dedim. Salona yürüdüm, adama hangi dilde hitap etsem hiç tınmıyor. Öbürü de 'buyurum yumurtayı masaya getirdim' diyor. Neyse en sonunda masaya oturduk. O adam oturmadı masaya. Diğeri de İngilizce konuşmaya devam ediyor. Meğerse Talabani oymuş. "

İRAN İLE AMERİKA ARASINDA DENGEYİ GÖZETİYORDU

Talabani sonrası sadece KYB'nin değil Irak'ın da ne olacağının meçhul olacağına dikkat çeken Çandar, bölgede dengelerin bozulacağına işaret etti. Irak'ın hassas ve karmaşık yapısına işaret eden Çandar, şunları söyledi:

"Geniş tarihi dönemlerde uluslararası ilişkiler ağı var. En zıt gelebilecek insanlarla bile diyalog kurup ikna etme özelliği olan birisi. Engin siyasi deneyimi hem de Irak gibi mezhebi ve etnik yırtılmaya çok müsait alanda bir yandan ABD'nin, İran'ın, Türkiye'nin mücadele ettiği bir alanda bütün bu özellikleriyle cumhurbaşkanlığı sıfatı taşıyor olması büyük bir dengeyi bir şekilde koruyordu.

Beyin kanaması geçirip hastaneye kaldırılmadan önce birkaç aydır Maliki ile ilk kez biraraya gelip çok uzun toplantıdan sonra Arap Kürt savaşına gidecek durumu engellemiş durumda.

IRAK-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ DAHA DA SIKINTIYA GİRER

Talabani'yi denklem dışı çıkardığınız zaman KYB'nin ne olacağını değil, Irak'ın da ne olacağını bilemeyiz. Çünkü Talabani'nin denklem dışı olması demek, İranla Amerika arasındaki denge noktasının kaybolması demek, hatta Türkiye ile Irak, çok dolaylı bir şekilde Türkiye'nin kendi Kürt sorununu zora sokacak bir durum.

MALİKİ-BARZANİ ÇATIŞMASI

Maliki'nin ve Barzani'nin bulunduğu yapıda, hava yastığının ortadan kalkması Irak'taki çatışma unusurunu kuvvetlendirebilir. 

GORAN-BARZANİ ÇATIŞMASI İHTİMALİ

Denklem o kadar değişebilir ki yerine oğlu Kubat mı geçer ki Kubat'ın öyle siyasi geçmişi yok. Behram Salih mi o da şüpheli. Orada Kosrat Resul var, başkaları var. Ve önemlisi muhalefetteki Goran'ın başındaki Mustafa, bir dönem KYB'nin 2 numaralı ismiydi. Goran çok güçlenebilir ve Goran-Barzani çatışması hiç hesaplanmayan bir başka ikilem ortaya çıkarıyor.

BÖLGEYİ BAŞKA TÜRLÜ TASARLAMA
GÜNLERİ YAKLAŞTI DENİLEBİLİR

Dolayısıyla Talabani, diyalog yeteneğiyle dengeyi bir şekilde tutabilen birisiydi. Hastalıktan sonra duacısıyız, sağlığına kavuşması için ama. Eski fonksiyonlarına dönebilmesi de çok akıl karı değil. O yüzden yavaş yavaş bölgeyi başka türlü tasarlama günleri yaklaştı denilebilir. "