BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.425,40
HABER /  GÜNCEL

O iddialara bir de belgeli yalanlama

TSK'nın Kandil harekatında 7 sivilin hedef alındığı iddiasına bir yalanlama daha geldi. Genelkurmay iddiaları fotoğraflarla yalanladı.

Abone ol

Kuzey Irak'ta gerçekleştirilen hava operasyonları sırasında 'yedi kişilik bir ailenin yok edildiği' iddiasına ilişkin olarak Genelkurmay tarafından yürütülen soruşturmanın tamamlandığı ve iddianın 'düzmece, PKK propagandası' olduğu, haritalar ve Roj TV'nin yayımladığı fotoğraflarla kanıtlandı.

Diplomatik kaynaklara göre, Kuzey Irak'taki hava harekatı sırasında yedi kişilik bir ailenin hayatı kaybettiği yönündeki iddiaya ilişkin olarak Genelkurmay tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı ve söz konusu araç enkazı ile operasyonlar arasında "bir ilgisi bulunmadığı" bu olayın hava operasyonlarıyla "ilişkilendirilemeyeceği" ortaya çıktı.

Kaynaklar, "Bu olay öğrenildikten hemen sonra, Genelkurmay ve Hükümetimiz, hemen üstüne gitti ve bizden kaynaklanmadığı ispatlandı" dediler.

HARİTALAR, ROJ TV GÖRÜNTÜLERİekran-resmi-2011-08-26,-4.48.38-pm.png

Harekat sırasında bombalanan noktaları gösteren haritalar ve araba enkazına ilişkin Roj TV tarafından yayımlanan fotoğrafların, söz konusu ailenin operasyon sırasında yok edilmesinin mümkün olmadığını kanıtladığını ifade eden kaynaklar, fotoğrafların sadece bir araç enkazını gösterdiği, yolda herhangi bir hasar veya çukur olmadığı, yol duvarında da bir zarar görünmediğine dikkat çekerek, "Bomba ile yok edilmiş olsalar, zarar çok daha büyük, bir çukur da olurdu" dediler. Olayın bomba sonucunda meydana gelmesi durumunda, yolda 8 metrekarelik bir krater olması gerekeceğine dikkat çekildi.

"Bu düzmece bir olay, PKK propaganda malzemesi" diyen kaynaklar, bu yöndeki bilgilerin, 24 Ağustos'ta Irak Dışişleri Bakanlığı'na çağrılıp operasyonların durdurulması ve ailenin ölümüne ilişkin "nota" verilen Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik tarafından Irak tarafına iletildiğini vurguladılar. Büyükelçi Özcelik'in ilettiği bilgilere karşın iddianın, Irak Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinden çıkarılmaması, Ankara'yı rahatsız etti.

IRAK BÜYÜKELÇİSİ BAKANLIĞINA ÇAĞRILDI

Bunun üzerine, Dışişleri Bakanlığı, harekete geçirdi. Dün akşam Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Ankara Büyükelçisi Abdul Amir Kamil Abi-Tabikh'e söz konusu kanıtların gösterildiği ve iddianın, Irak Dışişleri Bakanlığı sitesinden çıkarılmamasından duyulan rahatsızlığın iletildiği, ancak bir protesto notasının verilmesinin söz konusu olmadığı bildiriliyor.