BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,64
ALTIN 2.410,45
HABER /  POLİTİKA

O bildiriyi Abdullah Gül mü yazdı?

TSK'nın 27 Nisan bildirisine hükümetten verilen sert yanıtı ABD belgelerine göre Abdullah Gül'ün kaleminden çıktı

Abone ol

Amerikan belgelerine göre, askerin e-muhtırasına cevap olarak Cemil Çiçek'in bir gün sonra okuduğu sert hükümet bildirisini kaleme alan kişi bizzat Abdullah Gül'dü.

Taraf gazetesinin yayımladığı Wikileaks belgeleri ABD'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yönelik tavırlarını ortaya koyuyor.

ABD belgelerinden çıkan bir diğer gizli ayrıntı ise 27 Nisan muhtırasıyla ilgili. Muhtıraya verilen yanıt bizzat Abdullah Gül'ün kaleminden çıktı. 

DİZGİNLER ERDOĞAN'DA

Abdullah Gül'e ayrılan Amerikan yazışmaları arasında en eski ve en dikkat çekici olanlarından biri 16 Kasım 2002 tarihli. Bu tarih önemli, zira aynı gün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 3 Kasım genel seçimlerinin galibi olan AKP'nin Kayseri Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül'ü hükümeti kurmakla görevlendirmişti. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın o sırada hâlâ siyasi yasaklı olması nedeniyle bu görevi üstlenen Gül, iki gün sonra, 18 Kasım 2002'de Türkiye'nin 58. Hükümetini kuracak ve 11 Mart 2003'te, yerini, siyasi yasağı kalkıp Siirt Milletvekili olarak Meclis'e giren Erdoğan'a bırakmak üzere istifa edinceye kadar, dört "zor" ay boyunca başbakanlık yapacaktı.

ABD Büyükelçiliği Başmüsteşarı Robert S. Deutsch da, Büyükelçi W. Robert Pearson'ın onayıyla gönderdiği 16 kasımdaki "KİŞİYE ÖZEL" telgrafına, Sezer'in, hükümet kurma görevini Gül'e verdiğini duyurarak başladı ve hemen ardından Gül-Erdoğan dengesi konusunda bir gözlem aktardı:

Genel Başkan Erdoğan, AK Parti'nin denetimini sıkı sıkıya elinde tutmaya devam ettiğini ve siyaset yapma sürecine hâkim olacağını hem Türk müesses nizamına hem de seçmenlere vurgulamak amacıyla, eşzamanlı (Gül'ün hükümeti kurma görevini almak üzere Köşk'e çıktığı sıralarda) bir basın toplantısı düzenleyerek, AK Parti'nin bir yıllık acil eylem planını açıkladı. Gül'ün Cumhurbaşkanlığı'nı ziyaretine değil, Erdoğan'a odaklanan televizyon yayınlarından açıkça görüldü ki, ülke de bunu anlıyor. Genel beklenti, AK Parti'nin, Erdoğan'ın birkaç ay içinde Başbakan olmasına imkân vermek üzere anayasa değişiklikleri ve diğer yasal düzeltmeler yapmaya çalışacağı yönünde.

ERDOĞAN ENGELİ

ABD'li diplomatların kaleme aldığı yazılardan birinde ise Abdullah Gül'ün Çankaya'ya çıkışı önündeki engellerin başında Başbakan Erdoğan gösterildi. İşte o yazıdan bölümler...

"İrtibatta olduğumuz kişiye göre, Gül'ün adaylığının nihai olarak gündeme geliş biçimi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Gül arasındaki uzun süreli ortaklığın –ve rekabetin–bir yansımasıydı. En baştan itibaren en büyük engel, son dakikaya kadar, cumhurbaşkanlığı konusunda kendi şahsi ihtiraslarından feragat etmeye isteksiz olan Erdoğan'dı. Başbakan o kadar uzun süre bekledi ki, Gül'ün adaylığına karşı muhtemel olumsuz tepkiye, bu konudaki ilk tepkileri olumlu olan medya yoluyla tampon koymak için zaman kalmadı. Başbakan askeriyeyi de kamuoyunu da daha iyi hazırlama fırsatını boşa harcadı. Bu noktada muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) "Erdoğan'dan başka herkes" konusunda zafer kazanmış olmanın zevkine varabilir ve hem CHP hem de askeriyeyle iyi ilişkiler içindeki Gül de süreci kolaylaştırmaya yardımcı olabilirdi. "

MUHTIRAYA SERT TEPKİ GÜL'ÜN FİKRİYDİ

Türk Genelkurmayı 27 nisan günü geç saatte emuhtırasını yayınladığında, iddiaya göre, AKP'yi demokratik açıdan ahlâklı yolu seçmeye ve Türk Hükümeti Sözcüsü Cemil Çiçek'in 28 nisandaki açıklamasına yansıyan sert çizgiyi izlemeye ikna eden, Başbakan değil, bu açıklamayı kaleme aldığı belirtilen Gül oldu. ("Türkiye'nin her sorunu hukuk kuralları ve demokrasi içinde çözülecektir. Herkese ve her kuruma düşen görev, bu sürecin işlemesini kolaylaştırmaktır. Bunun dışındaki arayışların ülkemize ve milletimize ne kadar zarar verdiği geçmişte yeteri kadar, acı biçimde tecrübe edilmiştir" ifadesiyle Genelkurmay'ı eleştiren hükümet açıklaması, "Muhtıra aynen iade edildi" yorumuna yol açmıştı.) Mülakatta, Gül ayrıca, AKP'nin yaklaşan genel seçimlerde iyi bir sonuç alacağına güvendiğini de yansıttı.