BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,72
ALTIN 2.401,27
HABER /  DÜNYA

Nursultan Nazarbayev ömür boyu Kazakistan lideri olmaya devam edecek

Nursultan Nazarbeyev, Kazakistan'ın siyasi modeli sayesinde istifa etmesine rağmen devlet başkanlığı koltuğunda kimin oturduğuna bakılmaksızın ülkenin lideri olmaya devam edecek.

Abone ol

Kazakistan'ın 28 yıllık devlet başkanı Nursultan Nazarbayev, geçtiğimiz salı günü beklenmedik bir şekilde istifa kararı aldı. 79 yaşındaki Nazarbayev'in görevini ise geçici süreliğine Senato Başkanı Kasım Cömert Tokayev üstlendi. Ancak Kazakistan'ın Sovyetler Birliği sonrasında kurulan ülkelerde benzeri olmayan siyasi modeli sayesinde Nazarbayev'in ömür boyu ulusal lider olarak hizmet vermeye devam edeceği öğrenildi. 

Devlet Başkanlığında Kimin Oturduğunun Bir önemi Yok

'Kazakistan Cumhuriyeti'nin İlk Devlet Başkanı — Elbaşı' olan resmi adından da anlaşılacağı gibi, bu pozisyonda hiçbir zaman rakibi çıkmayacak olan Nazarbayev, devlet başkanlığı koltuğunda kimin oturduğuna bakılmaksızın Kazakların lideri olarak geniş yetkileri elinde bulundurmayı sürdürecek.

Geniş Yetkilere Sahip Olmaya Devam Edecek

2000 yılında 'İlk Devlet Başkanı Hakkında Kanun' olarak çıkarılan ve 2010 yılında 'İlk Devlet Başkanı — Ulusal Lider Hakkında Kanun' olarak tadil edilen kanuna göre Nazarbayev, kendisi için oluşturulan bu makamda, mutlaka gözden geçirilmesi gereken her türlü önemli inisiyatif konusunda Kazakistan halkına, devlet makamlarına ve yetkili kişilere başvurma hakkına sahip olacak. Nazarbayev ayrıca parlamentodaki oturumlara ve parlamentonun komitelerine, bakanlar kurulu toplantılarına katılabilecek, Kazakistan Halk Meclisi ve Güvenlik Konseyi'ne başkanlık edebilecek, Anayasa Konseyi'nde yer alabilecek.

Tüm Devlet Yapılarını Kontrol Edebilecek

Başkan sıfatıyla Güvenlik Konseyi'nin kapsamını belirleyebilecek, Kazakistan'daki tüm devlet yapılarını fiilen kontrol edebilecek olan Nazarbayev, ayrıca ülkenin iç ve dış politikalarının ana parametreleri olumlu veya olumsuz görüş belirtebilecek.