BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,76
ALTIN 2.494,02
HABER /  DÜNYA

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev istifa etti!

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev görevinden istifa etti. 

Abone ol

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, 28 yıldır yürüttüğü görevinden istifa etti. İstifasını devlet kanalından açıklayan 78 yaşındaki Nazarbayev, "Devlet başkanı olarak yetkilerimi sonlandırma kararı aldım"  ifadelerini kullandı.

Kazak halkının kendisine bağımsız Kazakistan'ın ilk devlet başkanı olma fırsatını sunduğunu kaydeden Nazarbayev, "Tüm bu yıllar boyunca bana güvendiniz. Halka hizmet etmek benim için bir mutluluktu. Başımı öne eğerek sizlere teşekkür ediyorum. Bundan sonra Kazakistan Güvenlik Konseyi Başkanı ve Nur Otan Partisi Genel Başkanı olarak görev yapacağım" dedi.

Yasalara göre, Nisan 2020'de görev süresi sona erecek olan Kazak lider, istifasının nedenine ilişkin bir açıklama yapmadı.

Nursultan Nazarbayev'in yerine vekaleten Senato Sözcüsü Kasım Jomart Tokayev geçecek. Nazarbayev ise Güvenlik Konseyi Başkanı olarak kalmaya devam edecek ve Nurlu Vatan Partisi'nin liderliğini sürdürecek.

Nazarbayev iki hafta önce de hükümeti görevden almıştı. Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e de yakınlığıyla bilinen Nazarbayev, yabancı enerji şirketlerinin ülkesine on milyarlarca dolar yatırım yapmasında büyük rol oynamıştı.

Nazarbayev, geçen yıl ömür boyu Konsey başkanlığına seçilmişti.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 10 Aralık 1991’de Kazak Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adının, Kazakistan Cumhuriyeti olarak değiştirilmesi kararı, Orta Asya’da yeni bir bağımsız cumhuriyetin oluşmasını sağladı.

Kazakistan Yüksek Konseyi, 16 Aralık 1991’de kabul ettiği kanun ile Kazakistan’ın bağımsızlığını ilan etti. Ülkenin bağımsızlığını ilk tanıyanlar da Türkiye, ABD ve Çin oldu.

28 Yıldır Devlet Başkanıydı

1 Aralık 1991’de yapılan seçimleri kazanan ülkenin mevcut Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, izlediği siyaset ile ülke ekonomisinin geliştirilmesine ve barışçıl dış siyasete odaklandı.

Sovyetler Birliği döneminden bu yana koltuğunu koruyan tek lider olan Nazarbayev, eski bir mühendis. Çalıştığı madendeki işçi ayaklanmaları onu siyasete, oradan da Sovyetlerin en önemli ikinci adamı olmaya yöneltti. Sovyetler dönemindeki gücünü, Kazakistan’ın bağımsızlık protokolünü imzaladığı 1991’den bu yana korudu.