BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 34,99
ALTIN 2.311,13
HABER /  GÜNCEL

Nur Cemaati kolları hangileri Nurcuların liderleri kimdir?

Nur Cemaati kolları Yazıcılar, Okuyucular, Meşveret, Nesil, Yeni Asya, Kurdoğlu, Med-Zehra ve Zehra Vakfı'dır. Yazıcılar grubunun lideri kimdir, Okuyucular kimi takip eder Yeni Asya grubu kime bağlı? Fetöcüler yani Gülen de Nur Cemaati öğretisinden yola çıkmıştır.

Abone ol

Nur Cemaati, Nurcular veya Risale-i Nur hareketi, Said Nursi'nin öğretilerini 20. yüzyıl başlarında doğan İslâmî harekettir. Nurcular, İtikâdi ve fıkhi bakımdan Sünnî İslâm'a bağlıdırlar. Nur Cemaatinin temel faaliyeti Risale-i Nur'ların okunması, anlaşılmaya çalışılması ve insanlara ulaştırılmasıdır. Bu faaliyet Cemaat mensupları tarafından "Hizmet-i imaniye ve Kur'aniye" veya kısaca ''Hizmet'' diye tabir edilen kavramlarla ifade edilir.

Nur Cemaati kuralları : Said Nursiye ait Kur'an tefsiri olan Risale-i Nur Külliyatı öğretileri ekseninde hareket eden bir yapıya sahiptir. Kararlar genellikle "Meşveret" veya "İstişare" diye adlandırdıkları danışma sonunda çoğunluk tarafından alınır. Said Nursi'nin vefatından sonra talebelerinin çeşitli şehirlere dağılması ve yeni Risale-i Nur okuyucuların doğmasıyla Cemaat farklılık gösterebilen tarzlarda faaliyet göstermiş; "Meşrep" olarak tabir edilen yeni gruplar meydana gelmiştir.

Fetöcüler Nurcu mu? : Özellikle 2014 yılından önce yayımlanmış birçok kaynakta Gülen Hareketi, Nur Cemaatinin önde gelen bir kolu olarak öne sürülmüştür. Cemaatin beş önde geleni, 31 Aralık 2013 tarihinde siyasi faaliyetlerin Nur Cemaati fikirleri ile uygun olmadığını belirtmişlerdir. Bu açıklamanın Gülen Hareketine yönelik olduğu düşünülmüştür. Özellikle 15 Temmuz 2016 darbe kalkışmasından sonra, Yeni Asya grubu hariç, Nur Cemaati ileri gelenleri, Gülen Hareketine karşı olan tutumunu belirginleştirmiştir.

Nur cemaati kolları : Nur Cemaatinin şu gruplara ayrılmıştır : Yazıcılar, Okuyucular, Meşveret, Nesil, Yeni Asya, Kurdoğlu, Med-Zehra ve Zehra Vakfı. Fethullah Gülen ve hareketi de Nurcular grubundandır.

Nur Cemaati Yazıcılar - Okuyucular grubu liderleri kimdir? Meşveret, Nesil, Yeni Asya, Kurdoğlu, Med-Zehra ve Zehra Vakfı grupları :
nur cemaati kolları liderleri kimdir yazıcılar okuyucular
nur cemaati kolları okuyucular lideri yeni asya

Nur Cemaati İlkeleri : Said Nursi, Nur cemaati'nin sahip olması gereken vasıfları Risale-i Nur Küllliyatında açıklamıştır:
*Siyaset ve idareyle iştigal etmemek.
*Müspet hareket etmek ve olumsuz hareket etmemek.
*Allah rızasını esas alarak yalnız iman hizmeti yapmak.
*Tarikat değil cemaattir. Şeyhlik-müridlik gibi makamlar yoktur.
Bazı Nur Cemaati gruplarının belirtilen ilkelerden bazılarına uygun hareket etmedikleri bilinmektedir.