BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.410,05
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Numaralara özgürlük!

Cep telefonlarında numara taşınabilirliğini sağlayacak olan altyapı tamamlanıyor.

Abone ol

Cep telefonu abonelerinin başka operatöre geçmek istediğinde, kendilerine ait telefon numaralarını değiştirmeden istedikleri operatörü seçmesini sağlayan numara taşınabilirliğinin altyapı ihalesini alan Gantek Teknoloji, sistemi 2 Ocak’ta bitiriyor.

Yönetmelik gereği sistem hazır hale geldikten sonra mobil operatörlerin altı ay, sabit hat operatörlerinin de 12 aylık hazır olma süresi bulunacak. Sistemin kuruluş maliyeti 4 milyon dolar olarak açıklandı.

REFERANS VERİTABANI:
Gantek Teknoloji Genel Müdürü Selda Bağdat Bahadır, hazırlıklarını tamamladıklarını, şartname koşullarıyla beraber iş ortakları Telcordia ile sistemi bitireceklerini belirterek, sistemin operatörlerin kendi bünyelerindeki numara taşınabilirliği sistemleri ile merkezde kurulacak bir referans veritabanından oluştuğunu söyledi. Numara taşınabilirliğinde koordinasyonun Telekomünikasyon Kurumu’nda (TK) bulunduğunu hatırlatan Bahadır, uygulamanın başarısının, operatörlerdeki numara taşınabilirliği sistemlerinin hatasız çalışmasına da bağlı olduğunu vurguladı.

MERKEZİ ANKARA OLACAK:
Sistem, yüksek teknolojiye sahip bir altyapı üzerinde çalışacak. Numara taşınmasında, operatörlerdeki numara taşınabilirliği sistemleri ile merkezi referans veritabanı sistemi birbirleriyle entegre olacak. Böylece, operatörlerin kendi sistemleri de sürekli güncel kalacak. Bahadır, yapılan işlemlerin ve numara taşıma süreçlerinin, raporlanarak izlenebileceğini ve kontrol edilebileceğini belirterek, sistemle ilgili şu bilgileri verdi:

TALEBE GÖRE TASARIM:
"Merkezi referans veritabanı sistemini, TK’nın belirleyeceği Ankara kurum merkezindeki bir yerleşkede kuracağız. Sistem kurulduktan sonra da Numara Taşınabilirliği sisteminin operasyonu ve işletmesi için desteği Gantek Teknoloji ve Telcordia sağlayacak. Türkiye için numara taşınabilirliği konusundaki uygulama modelini, Telcordia’nın uluslararası deneyimlerini Gantek’in yerel bilgi ve deneyimiyle birleştirerek, taleplere uygun olarak tasarladık. Teknolojik altyapının donanım tarafında da Sun ve veri depolamada EMC tercih edildi."

NUMARA TAŞINABİLİRLİĞİNE TURKCELL DAVA AÇMIŞTI
Numara taşınabilirliği, abonelerin telefon numarası değişmeden operatör değiştirebilmesi anlamına geliyor. Uygulama başladığında Turkcell aboneleri, daha düşük bir tarife bulduğunda Vodafone veya Avea’ya numaralarını değiştirmeden geçebilecekler. Numara taşınabilirliği, Avrupa’daki bir davada insan hakkı olarak tanımlanmıştı. Ancak Turkcell, Rekabet Kurumu’na başvurarak, Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği’nin yürütmesini durdurmuştu. Yeterli rekabet koşulları oluşmadığı için sadece Turkcell’in katıldığı üçüncü nesil (3G) frekans tahsisi ihalesini iptal eden Telekomünikasyon Kurumu (TK), numara taşınabilirliği olmadan yeniden ihaleye çıkmayacak. Turkcell tarafından numara taşınabilirliği yönetmeliğinin iptali için Danıştay’da açtığı davayı Danıştay 13. Dairesi reddetmişti. Turkcell ise, bunun ara karar olduğunu, davanın esasının devam ettiğini açıklamıştı.

TELCORDİA DÜNYADA 150 OPERATÖRE NUMARA TAŞITIYOR
Numara taşımada Telekomünikasyon Kurumu (TK) tarafından yazılan şartname ile Türkiye’ye uygun model oluşturuldu. Gantek’in işbirliği yaptığı Telcordia; ABD, Belçika, Güney Afrika, Suudi Arabistan, Mısır, Yunanistan, Litvanya ve Pakistan’da ülkesel ve operatörler bazında numara taşınabilirliği uygulamaları gerçekleştirdi. Bu uygulamalardan 150 operatör yararlanıyor. Gantek Teknoloji Genel Müdürü Selda Bağdat Bahadır, bu ülke örneklerinden en çok Güney Afrika’nın yönetmelik şekli, abone sayısı, mobil pazarın durumu gibi kriterler açısından Türkiye’ye benzediğini söyledi.