BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Numan Kurtulmuş'tan Paris saldırısı için açıklama

Fransa'da gerçekleşen Paris saldırısı üzerine AK Parti iktidarından açıklama geldi. Başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş Paris saldırısını kınadı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fransa'nın başkenti Paris'te haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo'nun binasına düzenlenen silahlı saldırının hiçbir şart altında kabul edilemeyeceğini belirterek, 'İnsanlık dışıdır, vicdan dışıdır, ahlak dışıdır ve açık bir terörist saldırıdır. Sadece orada hayatını kaybedenlere karşı yapılmış bir saldırı değil, bütün insanlığa karşı yapılmış olan bir saldırıdır. Şiddetle, nefretle kınıyoruz' dedi.

Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve beraberindeki heyeti, Başbakanlık Merkez Bina'da kabul etti.

Guterres'e, Türkiye'nin çabalarını takdir etmesinin yanı sıra, Suriyeli mülteciler konusunda bütün dünya ülkelerini daha hassas olmaya, daha yardımsever bir tutum takınmaya ve Suriye sorununun çözülmesi için yeni perspektifler geliştirmeye davet ettiği için teşekkürlerini ileten Kurtulmuş, "Bu sözleri Türkiye'nin zaten var olan bu kararlılığını biraz daha da artıracaktır. Türkiye'nin bu anlamdaki gücüne güç katacaktır" diye konuştu.

ŞİDDETLE NEFRETLE KINIYORUZ

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Paris'teki silahlı saldırıyla ilgili soru üzerine, "Öncelikle şunu ifade etmek isterim. Bir kere bu saldırı hiçbir şart altında kabul edilemez. İnsanlık dışıdır, vicdan dışıdır, ahlak dışıdır ve açık bir terörist saldırıdır. Sadece orada hayatını kaybedenlere karşı yapılmış bir saldırı değil, bütün insanlığa karşı yapılmış olan bir saldırıdır. Şiddetle, nefretle kınıyoruz" diye konuştu.

Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ayrıca biz de haberlerden izlediğimiz kadarıyla, saldırıyı yapanların son derece profesyonel bir hal ve tavır içerisinde olduğu ve maalesef orada masum, sivil insanları acımasızca katlettiği, hatta yolda yaralı yatan bir kişiye de dönüp tekrar silahla ateş ettiklerini hep beraber gördük. Bu insanlığın kanını donduran son derece adice, kahpece yapılmış olan bir saldırıdır. Bunu kınadığımızı açıkça ifade etmek isterim. Ayrıca prensip itibarıyla kim, ne adına yapıyor olursa olsun, kime karşı yapıyor olursa olsun, terörist saldırıların hiçbirisini tasvip etmek mümkün değildir. Bu anlamda özellikle yıllarca terörden çok çekmiş olan Türkiye'nin içinde ve dışında çok çekmiş olan bir ülkenin insanları olarak diyoruz ki bütün dünya bu terörist saldırılara karşı uyanık olmak ve işbirliği içerisinde bulunmalıdırlar. Biz Türkiye Hükümeti olarak Fransa'daki bu saldırının aydınlatılması için eğer herhangi bir yardım, destek istenirse Hükümet olarak bu desteği sonuna kadar vermeye hazır olduğumuzu bir kere daha ifade etmek isterim."

"Ayrıca bu vesileyle sadece işin görünür yüzü değil, bu perdenin arkasındaki hakikatleri de bütün dünya olarak görmek zorundayız" değerlendirmesinde bulunan Kurtulmuş, "Özellikle son yıllarda ve özellikle son günlerde Avrupa kıtasında artan İslam karşıtlığı, artan yabancı ve göçmen düşmanlığının ne kadar büyük bir tehlike arz ettiği ortadadır" dedi.

Kurtulmuş, "Bu terör saldırılarının, bazı karanlık çevreler tarafından doğrudan doğruya Fransa'da ve Avrupa'da yaşayan Müslümanlar'a karşı bir karşı atağa döndürülmesi muhtemeldir ve bu anlamda İslam karşıtlığını körükleyecek yeni bir akımın doğmasına imkan sağlayabilir" diye konuştu.

Numan Kurtulmuş, "Bunun için başta Fransa kamuoyu olmak üzere bütün Avrupa kamuoyunu, Avrupa'daki bütün politika yapıcıları teenni ile hareket etmeye davet ediyoruz ve bu haince saldırının arkasından yeni bir İslam düşmanı dalganın gelişmemesi için herkesin elindeki suyla bu ateşi söndürmeye gayret etmesini temenni ve tavsiye ediyoruz" ifadesini kullandı.

Yine aynı şekilde Avrupa'nın birçok bölgesinde, Fransa'da da çok sayıda Müslüman göçmenlerin bulunduğunu hatırlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bu Müslüman toplulukların, yani terörle hiçbir ilgisi olmayan, büyük çoğunluğunun hiçbir ilgisi olmayan bu Müslüman topluluklarının da teenni ile hareket etmelerini ve gerçekten kendi bulundukları toplum içerisinde, o toplumla iyi entegre olmuş bireyler olarak topyekun teröre karşı çıkmalarını da tavsiye ve temenni ediyoruz. Ümit ederim ki olayın arkasındaki gerçek çok kısa bir süre içerisinde ortaya çıkmış olur ve böylece kısa bir süre içerisinde maalesef gelişen İslam düşmanlığı akımlarına destek olan bir gelişme olmaz. Birilerinin bu işi yanlış bir şekilde maniple etmesinin zemini hazırlanmaz ve inşallah topyekun da bütün insanlık olarak bu terör meselesine karşı çıkarız. Ben bir kere daha bu olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine, Fransız kamuoyuna ve bütün insanlığa en kalpten, içten, samimi taziyelerimizi ifade ediyorum."