BIST 9.525
DOLAR 32,50
EURO 34,75
ALTIN 2.490,49
HABER /  EKONOMİ

Numan Kurtulmuş'tan flaş 'Merkez Bankası' açıklaması

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Merkez Bankası'na ilişkin çarpıcı bir açıklama yaptı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faizle ilgili olarak yaptığı 'Merkez Bankası' çıkışına ilişkin “Kusura bakmayın Merkez Bankası, Türkiye Cumhuriyeti’nin Merkez Bankasıdır, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin genel hedefleriyle uyumlu bir şekilde hareket etmek durumundadır” dedi.

Kurtulmuş, Kanal7'de yayınlanan Başkent Kulisi programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"MESELE SADECE FAİZ MESELESİ DEĞİL..."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, faizle ilgili açıklamalarının Merkez Bankası’na müdahale şeklinde yorumlandığının hatırlatılması ve “Merkez Bankası bağımsızsa eğer bu açıklamalar neden yapılıyor ve Merkez Bankası ne yapmalı?” sorusu üzerine Kurtulmuş, “Mesele sadece Merkez Bankası meselesi ve sadece faiz meselesi de değildir” dedi.

numan-kurtulmus.20150209101417.jpg 

"KUSURA BAKMAYIN..."

Kurtulmuş, “Kusura bakmayın Merkez Bankası, Türkiye Cumhuriyeti’nin Merkez Bankasıdır, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin genel hedefleriyle uyumlu bir şekilde hareket etmek durumundadır” ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, Merkez Bankası’nın bağımsızlığına çok önem verdiklerini dile getirerek, “Ama Merkez Bankası’nın bağımsızlığı araçsal bağımsızlıktır. Yani hükümet, düşük faiz politikasını öngörürken, siyasi irade bu anlamda düşük faizler üzerinden bir istihdam dalgası öngörürken mesela Merkez Bankası yüksek faiz politikası uygulamamalıdır. Sanki başka ülkenin Merkez Bankası değil bu, Türkiye Cumhuriyeti’nin Merkez Bankası bu. Şunu söylüyoruz; Merkez Bankası, siyasi iradenin ekonomi hedefleriyle uyumlu olsun” değerlendirmesinde bulundu.

 BANK ASYA AÇIKLAMASI

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) Bank Asya’nın yönetimine el koymasıyla ilgili soruları yanıtlayan Kurtulmuş, Türkiye’de daha önce de TMSF’nin bir çok bankanın yönetimine geldiğini belirterek, “Bu bir el koyma operasyonu değildir. Siyasi bir operasyon hiç değildir” dedi.