BIST 10.169
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.400,26
HABER /  DÜNYA

Nükleer silah indirimine Senato onayı

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev arasında imzalanan nükleer silah indirim anlaşması ABD senetosunda onaylandı

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 8 Nisan'da Prag'da imzaladıkları nükleer silahlarda indirim anlaşması START, ABD Senatosu'ndan geçti. Anlaşmaya 71 destek oyu çıkarken, 26 Cumhuriyetçi senatör karşı yönde oy kullandı.

Obama'nın dış politika zaferi olarak görülen anlaşmanın onaylanma sürecinde Cumhuriyetçi senatörlerin iknası için uzun süre çaba harcandı. Bir hafta süren tartışmalarda binin üzerinde soruya Senato'da cevap verildi. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı John Kerry, tüm dünyanın nükleer tehditlerden daha uzak hale geldiğini söyledi. Anlaşmanın onaylanabilmesi için üçte iki çoğunluk, bunun için de en az 9 Cumhuriyetçi senatörün desteği gerekiyordu.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın da tarihî anlaşmayı önümüzdeki günlerde onaylaması bekleniyor. Rusya ve ABD, 1991 yılında imzalanan ve yirmi yıldır yürürlükte bulunan stratejik silahlarda indirim anlaşmasının (START-1) yerini alacak yeni START anlaşmasını 8 Nisan'da imzalamıştı. Anlaşmaya göre Soğuk Savaş yıllarında 40 bini bulan nükleer başlıklar, artık 1550 seviyesine ve fırlatma sistemleri de 800'e çekilecek.

Nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya vaat eden Obama'nın, dış politika açısından önemli bir başarısı olarak görülen anlaşma, Moskova'nın da Batı ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açmasına destek sağlayacak. İran nükleer programı, Kuzey Kore ve nükleer testler konusunda daha etkin adımların atılabilmesinin önünün açılacağı değerlendirmeleri yapılıyor.