BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,96
ALTIN 2.443,03
HABER /  GÜNCEL

Nükleer enerjide Güney Kore pürüzü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer güç santrali kurulması projesinde engeller çıktığını açıkladı

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer güç santrali kurulmasına ilişkin, şu anda Güney Kore ile yürütülen müzakerelerin sonucuna henüz gelemediklerini belirterek, ''Aramızda bir kısım mutabık kalamadığımız konular oldu'' dedi.

Yıldız, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türk-Avrasya İş Konseyleri Genel Kurul Toplantısı'ndaki konuşmasında, petrol ve doğalgazda bütün dünyada üretilen toplam kaynakların yaklaşık yüzde 65'nin Türkiye'nin doğusunda, tüketiminin ise batısında kalan coğrafyada bulunduğuna dikkati çekerek, ''Burada çok dikkatli davranmak lazım. Her tehdidin kendine has fırsatları olduğunu biliyoruz. Bu fırsatları değerlendirebiliyor olmamız lazım'' diye konuştu.

İLK 10'A GİRME HEDEFİ

Petrol ve doğalgazın, önümüzdeki 30 yılda hala dünya enerji kaynaklarının yarısını oluşturacak olmasının, kulağa hoş gelen bir kısım enerji kaynakları konusunda daha dikkatli olunmasını gerektirdiğini anlatan Yıldız, ''Eğer büyüme hedefiniz varsa, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme iddianız varsa enerji kaynaklarına bakış açınızı duygusallıktan uzak net bir zemine oturtmanız lazım'' dedi.

Ekonomilerde, serbestleşen, liberalleşen ülkelerin stratejik davranmalarının güçlüğüne dikkati çeken Yıldız, şöyle devam etti:

''Enerji sektörüyle ilgili serbestleşmenin, aynı zamanda bizim stratejik davranışlarımıza zaman zaman engel teşkil edebileceğini bizden önceki ülkelerin davranışlarından okuyabiliyoruz. Bize dediler, 'Neden ABD ile nükleer güç santrallarıyla ilgili işbirliğinde bulunmuyorsunuz?' Bulunmayan taraf, biz değiliz. Biz diyoruz ki; 'ilgi duyan taraf varsa buyursun ve beraberce çalışalım.' Eğer teklif varsa biz bu tekliflere de açığız. Biz, bulunduğumuz konum itibariyle son derece stratejik bir noktadayız. Hem enerji kaynakları açısından hem de siyasi ilişkiler açısından. O zaman bizim bu konumumuz ve durumumuz liberal piyasa ile izah edilemeyebilir. Hepsi bununla açıklanamayabilir. O yüzden ülkelerin kuralları çizilmiş, belirlenmiş, serbest piyasa ekonomisiyle birlikte bu ilişkileri yürütmesinde zaman zaman sıkıntılar olabilir.''

11 KASIM SON GÜN

Taner Yıldız, gazetecilerin, nükleer güç santralı konusundaki soruları üzerine de şu bilgileri verdi:

''Şu anda Güney Kore ile yürüttüğümüz müzakerelerin sonucuna henüz gelemedik. Aramızda bir kısım mutabık kalamadığımız konular oldu. Yaklaşık 3 haftadan beri Ankara'da büyük bir Güney Kore heyeti ile bu müzakereler cumartesi-pazar da dahil olmak üzere yürütülüyor. Ama henüz netlik kazanmış değil. 11 Kasım'da Seul'de yapılacak olan G-20 toplantısında acaba bir nihai bir cümle kurabilir miyiz araştırıyoruz. Eğer o zamana kadar netleştirirsek ne ala, yoksa bu konuda anlaşamadık diyeceğiz. O yüzden netleşmedi. Önceden de bir cümle kurmak istemiyorum. Ama önümüzdeki hafta Güney Kore'nin şekillenmesi açısından önemli olacak. Ayın 7 Kasım'a kadar da bunu nihayetlendirmemiz lazım ki, Güney Kore'de hangi formatta orada bulunacağız. Sinop için bunu düşünüyoruz. Sinop'ta yapılabilirliğini konuşuyoruz. Bunların içinde fiyattan tutun da risklerin paylaşımına kadar birçok konu var, ortaklık yapısı var. Hazine garantileri var, bunların her birisini detaylandırıyoruz, bu hafta önemli bir hafta bizim için.''