BIST 9.551
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.477,68
HABER /  GÜNCEL

Nudbe duası nedir okunuşu ve Türke anlamı-ne zaman okunur?

Nudbe duası nedir, ne zaman okunur ve Nudbe duası anlamı nedir soruları Şii vatadaşların bayramı Gadiri Hum'un gelmesi ile araştırılmaya başlandı. Gadiri Hum bayramı yarın akşam başlayacak. O gün Şii vatandaşlar oruç tutacak ve ibadet edecek. Peki Gadiri Hum bayramında okunacak Nudbe duası nedir, ne zaman ve kaç kere okunur?

Abone ol

Nudbe duası nedir, neden okunur, kimler okur?  Şii inancın sahip vatandaşların yıl içinde kutladıkları 3. bayram olan Gadiri Hum Bayramı yarın yani 29 Ağustos Çarşamba akşamı başlayacak ve 30 Ağustos Perşembe günü sona erecek. Peki Gadiri Hum bayramı orucu var mıdır, o gün namaz kılınır mı ve Gadiri Hum bayramında Şii vatandaşlar nasıl ibadet eder? İşte Gadiri Hum bayramı hakkında merak edilenler ve detaylar...

Duanın Bu İsimle Adlandırılma Sebebi: Nudbe, davet ve aynı şekilde ağlamak ve nale – figan etmek manalarına da gelmektedir. Nudbe duası; İmam Zaman’ı (a.f) istigase (yalvararak yardım isteme) ile imdada çağırma, gaybetinden dolayı üzüntü duyma ve firakından ağlama konularını içermektedir ve bundan dolayı bu isimle adlandırılmıştır.

Nudbe Duasının Senedi: Nudbe duasını, Seyyid Reziyuddin Ali b. Tavus, İkbalu’l Amal’da ve Misbahu’z Zair kitabının yedinci faslında ve aynı şekilde hicri kameri altıncı asrın ileri gelenlerinden Muhammed b. Cafer b. Meşhedi Hairi, Mezar-ı İbn Şerif olarak bilinen, Mezar kitabında nakletmiştir.

Hadis ve rivayetlerin ricalleri ve üstatları tanıma gibi hadisi konulara ihatası olan Allame Meclisi, Biharu’l Envar ve Tuhfetu’z Zair gibi kitapların mukaddimesinde, duaların senedinin muteber olduğuna şahitlik etmesinin yanı sıra, açıkça ve özellikle de İmam Cafer Sadık’a (a.s) dayanan Nudbe duasının senedinin itibarını tasdik etmiş ve Zadu’l Mead kitabında şu ibareti zikretmiştir: “Hak itikatlara ve İmam Zaman’ın gaybetinden dolayı duyulan üzüntüleri içeren Nudbe duası, muteber senetle İmam Cafer Sadık’tan nakledilmiştir ve bu duayı dört bayramda okumanız müstehaptır.”

Nudbe Duasının Okunma Zamanları: Nudbe duasının dört bayramda; Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Gadir Hum Bayramı ve Cuma Günü okunması müstehaptır.[6]

Nudbe Duasının İçeriği: Allah’a hamdu-sena ve Resulüne ve Ehlibeyt'ine salat ve selam ile başlanılan Nudbe duasında, daha sonra Enbiya ve Evliyaların seçilme hikmeti ve onların Allah tarafından kabul edildiği konusu beyan edilmektedir. En başta Hz. Adem olmak üzere Ulu’l Azm peygamberlerin her birinin hayatlarındaki en önemli yükselişe işaret edilerek, hakkın payidar kalması için Allah tarafından, batılın hakka galebe etmemesi ve hiçbir kulun (ayetlerine uymamız için uyarıcı olarak neden senin tarafından bir peygamber ve elçi gelmedi diye) bir mazeret getirmemesi için, onlardan her birine bir vasi ve halef tayin edildiği vurgulanmıştır.

Ardından İmam Ali’nin (a.s) Allah Resulünün (s.a.a) vasisi ve halifesi olduğu konusunu işlemekte ve İmam Ali’nin (a.s) faziletlerinin bir kısmını naklederek sözü, peygamber efendimizin sarih emri karşısında İmam Ali ve evlatlarından hidayet edicileri birbiri ardınca şehit eden, din düşmanlarının şekavet ve sadakatsizliğine getirmektedir. Daha sonra da risalet hanedanının geriye kalan son masumuna istigase ve şevk izhar etmekte ve Peygamber ve Ehlibeyt'ine özel bir salavatla İmam Zaman’ın (a.f) zuhurunun acilen gerçekleşmesi, hak devletin gelmesi ve batılın ortadan kalkması ve İmam Zaman’la ilişkilerin güçlenmesi için birkaç önemli istekle dua son bulmaktadır.

Gadiri Hum Bayramı nedir neden kutlanır kimler kutlar?