BIST 10.007
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.435,58
HABER /  DÜNYA

Norveç bu Türk yazarını konuşuyor

Norveç'te "En İyi Siyasi Roman" ödülünü alınca Orhan Pamuk'tan sonra bu ülkede en çok tanınan Türk yazar haline geliverdi.

Abone ol

İzzet Naci Celasin, kahramanı seksi ve devrimci bir kadın olan, İstanbul'un 78'liler kuşağını anlatan romanıyla Norveç'te "En İyi Siyasi Roman" ödülünü alınca Orhan Pamuk'tan sonra bu ülkede en çok tanınan Türk yazar haline geliverdi.

Norveç'te Orhan Pamuk'tan sonra en çok tanınan Türk roman yazarı İzzet Naci Celasin oldu. Yaklaşık 20 yıldır bu ülkede yaşayan Celasin bu ününe ilk romanıyla aldığı ödül sayesinde kavuştu ve ülkedeki basın yayın organlarının yoğun ilgi odağı oldu.

İzzet Naci Celasin'in 1978 kuşağını işlediği "Svart Himmel, Svart Hav" (Kara Gök, Kara Deniz) adlı romanına Norveç’in en eski ve saygın yayınevleri arasında yer alan Gyldendal Yayınevi’nden "En İyi Siyasi Roman" ödülü verildi. Jüri, yarışmaya katılan 60 eser arasından iki eseri birincilik ödülüne layık gördü. 11 Ocak'ta düzenlenen basın toplantısıyla tanıtılan bu eserlerin yazarları Celasin ve Norveçli Leif Henriksen, 50'şer bin kronluk para ödülü sahibi oldular. Jüri üyesi ve sanat dergisi Samtiden’in yazı işleri müdürü Cathrine Sandnes, "Kazanan yapıtlardan birinin bir yabancı tarafından yazılmış olmasına çok sevindim" dedi.

Celasin, "Romanım her şeyden önce benim neslime, Türkiye’de adlandırıldığı şekliyle 78’lilere bir ithaf" diyerek, 1978 yılında mezunu olduğu Darüşşafaka Lisesi'nden dönem arkadaşlarına da bir gönderme yapıyor. Celasin, Orhan Pamuk'un Nobel'i hak ederek kazandığını, ama onu politik bir yazar olarak değerlendirmediğini belirtiyor.

BÜYÜLÜ KENT İSTANBUL

İstanbul'da geçen sıradışı bir aşk öyküsü çerçevesinde 12 Eylül dönemini anlatan romanın kahramanı seksi ve devrimci bir kadın. İzzet Naci Celasin romanını şöyle anlatıyor:"Okuyucular kitabın ilk sayfasından itibaren büyülü bir kentin sokaklarında dolaşmaya başlayacaklar, başlarına geleceklerden habersiz olarak. Birden silah sesleri duyacaklar, bombalar patlayacak, her şey havaya uçacak. Sonra dumanların arasından bir genç kadın ortaya çıkacak, uzun, dağınık siyah saçlı bir kadın. Düğmeleri çözülmüş kareli gömleğinin arasından sütyeninin beyaz dantel işlemesi gözlerine çarpacak. Erkek okuyucular anında aşık olacaklar ona, kadın okuyucular ise biraz zayıflık hissine kapılmakla birlikte kendilerini emin ellerde hissedecekler onun yanında."

Jüri üyesi ve Gyldendal yayınevinin baş danışmanı Irene Engelstad, da Celasin’in romanı hakkında şunları söylüyor: "Büyülü bir kentten söz ediyoruz. Tehlikelerle dolu. Ve orada yetişen genç bir erkeğin son derece etkileyici hikayesinden. Olağan dışı, müthiş bir aşk hikayesini de unutmamak gerek. Celasin o kentin sokaklarında büyük bir tempo ve coşkuyla sürüklüyor bizi peşinden."

Henüz yayınlanmamış olan romanın ilk baskısı sonbaharda yapılacak.