BIST 10.298
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.403,42
HABER /  GÜNCEL

Nijeryalı sendika 'petrol üretimini durduracağız' dedi

Nijerya'da petrol ve doğal gaz sektöründe çalışan işçilerin sendikası, hükümetin petrol sübvansiyonlarını kaldırmaktan vazgeçmemesi halinde, ülkenin petrol üretimini durduracağını açıkladı.

Abone ol

Nijerya'da petrol ve gaz endüstrisinde örgütlü bir sendika, hükümetin petrol sübvansiyonlarını kaldırma kararını değiştirmemesi durumunda üretimi durduracaklarını açıkladı.

Afrika'nın en büyük petrol ihracatçısı Nijerya'daki grev ve istikrarsızlık, dünya çapında petrol fiyatlarının da artmasına yol açtı.

Devlet gelirinin yüzde 80'ini petrol ihracatından karşılayan ülke, sahip olduğu ham petrolün ancak çok küçük bir kısmını rafine edebiliyor.

Nijerya Petrol ve Doğal Gaz Kıdemli Çalışanlar Sendikası (Pengassan) başkanı Babatunde Ogun, işçilerin şimdiden, hükümete ürün raporları göndermeyi durdurduklarını söyledi.

Yoksulluk içindeki birçok Nijeryalı ülkenin petrol zenginliğinden paylarına düşen tek şeyin, kaldırılan sübvansiyonlar olduğunu söylüyor.

Sübvansiyonların kaldırılacağının açıklandığı 1 Ocak tarihinden bu yana ülkede yoğun protesto gösterileri ve grevler yapılıyor.

Nijerya aynı zamanda, Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında dinsel temelli ciddi çatışmalarla da karşı karşıya.

Sübvansiyonların kaldırılmasına karşı ülkenin en büyük kenti Lagos ve Kano'da da protesto gösterileri düzenleniyor.

Yetkililer, dün 24 saatliğine sokağa çıkma yasağı ilan etmişlerdi.

Minna kentinde, şiddet olaylarına dönüşen protesto gösterileri sırasında hükümet ve siyasi parti binaları ateşe verildi.

Kano, Zamfara, Borno ve Oyo kentlerinde de kısmi sokağa çıkma yasağı ilan edildi.