BIST 10.056
DOLAR 32,23
EURO 34,78
ALTIN 2.427,15
HABER /  GÜNCEL

İngiltere Libya'ya gizli nakil iddiasını soruşturacak

İngiltere'de polis, İngiliz gizli servisinin, bazı kişilerin Libya'ya nakledilmesine yardımcı olduğu iddialarını soruşturacak.

Abone ol

Belhac, BBC'ye, 'İngiltere bana özür borçlu' demişti

İngiliz polisi, Kaddafi karşıtı isyanın önde gelen iki üyesinin iddiaları üzerine, İngiliz istihbaratının bu kişileri Libya'ya teslim edip etmediğiyle ilgili iddiaları soruşturacak.

Ancak, yürütülen soruşturmada İngiliz istihbarat servisi yetkililerinin, terör şüphelilerine işkence yapıldığını bildikleri iddiaları nedeniyle yargılanmalarına gerek olmadığına karar verildi.

Libyalı isyancıların Trablus komutanı Abdülhakim Belhac, İngiliz istihbarat servisini kendisini ve karısını Kaddafi yanlılarının eline bırakmakla suçluyor.

Libya'daki isyancı güçlerin komutanı olan Belhac, 2004 yılında işkence gördüğünü ve Bangkok'tan Libya'ya CIA ile MI6'nın ortak operasyonuyla götürüldüğünü söylüyor.

Hükümetin konuyu ele alması için ise, yapılacak bu yeni soruşturmanın tamamlanması beklenecek.

Geçen yılın Eylül ayında BBC muhabiri Jeremy Bowen'a konuşan Belhac kendisi ve ailesinin maruz kaldıklarının yasa dışı olduğunu ve bu sebeple kendilerinden özür dilenmesi gerektiğini belirtmişti.

Belhac'ın da aralarında bulunduğu birçok Kaddafi muhalifi ismin maruz kaldıkları kötü muamele, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından ortaya çıkarılan belgelerle gün ışığına çıkmıştı

Kaddafi'yle işbirliği

Belgeler CIA'in 2002 ile 2004 yılları arasında bir dizi İslamcı militanı kaçırarak Kaddafi rejimine teslim ettiğini gösteriyor.

Ayrıca 2004 yılında İngiltere de gizli servis MI6 üzerinden Albay Kaddafi'ye Libya'daki rejim karşıtı İslamcı muhalifler hakkında bilgiler vermiş.

Eylül ayında yaşanan gelişmeler ardından İngiltere başbakanı David Cameron, İngiltere’nin bazı Libyalı muhalifleri terörist oldukları gerekçesiyle Kaddafi’ye teslim ettiği iddialarının ciddi bir şekilde araştırılacağını belirtmişti.

Polis tarafından yürütülen 4 yıllık soruşturmanın ardından bugün yapılan açıklamada, "İngiltere iç istihbarat servisi MI5 ve dış istihbarat servisi MI6 yetkililerinin, eski Guantanamo tutuklularına işkence yaptıklarına dair hiçbir zaman suçlanmadıkları" kaydedildi.

İngiltere'de oturma izni olan Binyam Muhammed adlı bir kişiye ABD gözetiminde bulunduğu Pakistan'da yapılan işkenceye ilişkin olarak, MI5'a elindeki bilgileri açıklama talimatı verilmişti.

Binyam Muhammed, Guantanamo kampına götürülmeden önce Pakistan ve Fas'ta işkence gördüğünü söylemişti.

İngiliz polisi açıklamasında ise, "Binyam Muhammed, hiçbir zaman güvenlik servisinin ya da gizli servisin yetkilerini işkence yaptıkları gerekçesiyle direkt olarak suçlamadı" denildi.