BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'ye şüpheyle bakıyorlar

Financial Times'tan Suriye'deki muhalifler ve Türkiye ile ilglii çarpıcı bir yazı...

Abone ol

Financial Times'ta yayımlanan bir haberde, AK Parti'nin Suriye'deki Müslüman Kardeşler ile çok fazla içli dışlı olduğu, bu nedenle çok sayıda Suriyeli muhalif grubun Türkiye'ye şüpheyle baktıkları ileri sürüldü.

Haberde, Arap Ligi'nin ev sahibi olan Mısır'ın, Suriye krizinde büyük bir oyuncu haline geldiği ve Kahire'nin Esad rejimine karşı yeni bir muhalefet merkezi olarak Lübnan, Ürdün ve Türkiye'yi gölgede bıraktığı yorumu yapıldı.

Kendi iç siyasi çekişmelerine saplanmış olmasına karşın, Mısır'daki siyasi ve askeri elitin, Katar ve Suudi Arabistan ile Arap olmayan Türkiye ve İran'ın bölgesel rolünün artmasına içerlediğini yazan Financial Times'a göre, "Mısır sessizce etkisini arttırmanın tadını çıkarıyor."

Türkiye'nin birkaç muhalif konferansına ev sahipliği yaptığını, Esad'ın baskısından kaçan mültecileri iyi karşıladığını ve Şam üzerinde ekonomik ve siyasi baskı uyguladığının da hatırlatıldığı haberde, yine de Türkiye'nin Arapça konuşmayan bir ülke olduğuna dikkat çekiliyor.

GİTMEYİ REDDETTİM

Gazeteye göre birçok Suriyeli Türkiye'nin ülkeleriyle ilgili gündemi konusunda şüphe duyuyor.

Çok sayıda Suriyeli aktiviste göre AK Parti'nin Suriyeli Müslüman Kardeşler ile çok fazla içli dışlı olduğunu yazan gazete, Türk ordusunun da Suriye muhalefetinin önemli bir unsuru olan Kürt azınlığının isteklerine çok düşmanca baktığını ileri sürdü.

Gazete, Suriyeli küçük bir muhalif grubun lideri Ahmed Ryad Ganam'ın şu sözlerine yer veriyor:

"Ben Türkiye'ye gitmeyi reddettim. Türklerin Suriye devirimine katkıda bulunacağına inanmıyorum. Kürtler nedeniyle kendi gündemleri var. Bizim istediğimiz federalizmden korkuyorlar. Onlara göre bu tehlikeli. Mısır'ın ise bir gündemi yok."