BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,09
ALTIN 2.524,43
HABER /  GÜNCEL

Nijerya'da üniversite katliamına soruşturma

Nijeryalı yetkililer dün bir üniversite yurdunda en az 26 kişinin katledilmesinin sebeplerini araştırıyor. Saldırganlar İslamcı militanlar mı, öğrenci derneği seçimlerinde başarısız olan bir grup mu?

Abone ol

Nijeryalı yetkililer dün bir üniversite yurdunda en az 26 kişinin katledilmesinin sebeplerini araştırıyor.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Mubi kentinin polis kaynaklarına göre katiller, kurbanlardan çoğunu isimleriyle arayıp bulduktan sonra öldürmüş.

BBC'nin Hausa Servisi'ne adının açıklanmaması koşuluyla konuşan bir kişi de kapı kapı dolaşan saldırganların öğrencileri odalarından çıkardığını ve isimlerini sorduğunu anlattı.

Bu görgü tanığı bazılarının daha sonra kurşunlandığını bazılarının da bıçaklandığını, bedenlerinin de binanın önüne sıra sıra dizildiğini söyledi.

Saldırganların kimliği henüz bilinmiyor.

Sebep

Saldırının kentte İslamcı Boko Haram örgütüyle ilişkisi olduğundan kuşkulanılan onlarca kişinin tutuklanmasından birkaç gün sonraya rastlaması, şüpheleri bu örgüt üzerine çevirdi.

Ancak ölenler arasında Hristiyanlar olduğu kadar Müslüman öğrenciler de var.

Bir diğer olasılık ise, olayın arkasında Mubi Federal Politeknik'teki öğrenci derneğinin seçimleriyle ilgili bir anlaşmazlığın olması.

BBC'nin Lagos'taki muhabiri Will Ross, öğrenci derneklerinin Nijerya'da siyasi kariyer yapmak için önemli bir basamak olduğunu söylüyor.

Ancak muhabirimiz bu seçimler ne kadar sert geçse de, öğrenciler arasındaki şiddetin asla bu boyutlara ulaşmadığına dikkat çekiyor.

Saldırının ardından Mubi'de dün yerel saatle 15:00 ile bu sabah 06:00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulandı.

Üniversite kapatıldı; bazı öğrenciler kentten kaçtı.

Bazı yerel kaynaklar ölü sayısının 40'a yakın olduğunu söylüyor. Bazı tanıklara göre de saldırganlar askeri üniforma giyiyordu.

Boko Haram örgütünün geçenlerde cep telefonu şebekesine düzenlediği saldırılar yüzünden kentten bilgi almak son derece zor.

Nijerya'da şeriat yönetimi için mücadele eden Boko Haram'dan da henüz olayla ilgili bir açıklama gelmedi.