BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Nijerya: İslamcı Boko Haram komutanı öldürüldü

Nijerya, Boko Haram'a karşı düzenlenen bir operasyonda, İslamcı militan grubun üst düzey bir komutanının öldürüldüğünü açıkladı.

Abone ol

Nijerya, kuzeydoğu bölgesinde Boko Haram'a karşı düzenlenen bir operasyonda İslamcı militan grubun üst düzey bir komutanının öldürüldüğünü açıkladı.

Boko Haram'ın güçlü olduğu bölgelerden biri olan Maiduguri'de gerçekleşen operasyonda çok sayıda militanın da öldüğü bildirildi.

Nijerya'nın kuzeyinde İslamcı bir devlet kurmayı hedefleyen radikal grubun 2009'da başlattığı ayaklanmadan bu yana 2.800 kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Bölge ordu sözcüsü Sagir Musa'nın Reuters haber ajansına verdiği demeçte, asker ve polis kuvvetlerinin ortaklaşa gerçekleştirdiği operasyonda "Boko Haram komutanı İbni Salih İbrahim ile askerlerinin öldürüldüğü" bildirildi. Musa, toplam ölü sayısı ile ilgili bilgi vermedi.

Boko Haram, Afrika'daki en büyük petrol ihracatçısı ülke olan Nijerya'da en büyük güvenlik tehdidi olarak görülüyor.

Batılı diplomatlar Boko Haram'ın bölgedeki diğer cihatçı gruplarla bağlarını güçlendirdiğini ve bunlar arasında, El Kaide'nin komşu Nijer ve Mali'deki Afrika kanadının da bulunduğunu belirtiyor.

Nijerya, çatışmalarda orduda ve siviller arasında verilen kayıpları gözardı etmekle suçlanıyor.

Uluslararası Af Örgütü, sivillerin ölümlerinden her iki tarafı da sorumlu tutuyor.

170 milyon ile Afrika'nın en fazla nüfusa sahip ülkesi olan Nijerya'nın kuzeyinde Müslümanlar, güneyinde ise Hristiyanlar çoğunlukta.