BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Nijerya halkı cumhurbaşkanını seçiyor

Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'da 73 milyondan fazla seçmen, yeni cumhurbaşkanını tayin etmek için sandık başında.

Abone ol

Nijerya'da 73 milyondan fazla seçmen, yeni devlet başkanını tayin etmek için sandık başında.

Nijerya'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin son yirmi yılın en adil ve serbest seçimi olması umuluyor.

Oy verme işleminin başlaması öncesinde, Maiduguri kentinde iki patlama duyuldu ancak ölü veya yaralı olduğuna ilişkin bir haber alınmadı.

Afrika'nın en kalabalık ülkesindeki seçimin favorisi Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan.

1999'da sivil rejime dönüldüğünden beri ülkedeki siyasi sahneye egemen olan 53 yaşındaki Jonathan'ın, 20 kadar rakibinin önünde.

Kuzeydeki Müslüman kesimden, 69 yaşındaki Muhammed Buhari, özellikle kuzeyde, Jonathan karşısındaki en güçlü aday olarak görülüyor.

Buhari cumhurbaşkanlığına 1999'dan beri üçüncü kez adaylığını koyuyor.

Diğer önemli devlet başkanlığı adayları arasında, ülkedeki yolsuzlukla mücadele kurumunun başkanı Nuhu Ribadu ve kuzeydeki Kano eyaletinin eski valisi İbrahim Şekerau bulunuyor.

Afrika'nın en büyük ham petrol üreticisi Nijerya'nın güneyindeki petrol bölgesi Nijer deltasından olan Jonathan karşısındaki muhalefet, bir ittifak kurmayı başaramadı.

İki kez ertelendikten sonra sakin bir ortamda yapılan genel seçimlerin bir hafta ardından düzenlenen devlet başkanlığı seçiminde, oy verme işlemi başladı.

150 milyon nüfuslu Nijerya'da 26 Nisan'da da federasyonu oluşturan eyaletlerin valileri ve bölgesel meclis üyelerinin seçimi yapılacak.

Polis, geçen hafta sonundan bu yana seçimlerle bağlantılı şiddet ve bombalama olaylarında 35 kişinin öldüğü Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Maiduguri'de bir seçim bürosuna gece yarısı atılan bombanın can kaybına yol açmadığını açıkladı.