BIST 10.162
DOLAR 32,22
EURO 35,04
ALTIN 2.457,05
HABER /  GÜNCEL

Neyzen Tevfik anıldı

Ney ustası Neyzen Tevfik, ölümünün 54. yılında Kartal Belediyesi'nce düzenlenen bir programla anıldı.

Abone ol

Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'ndeki anma programı, sunucu Mehmet GÜNTEKİN'in Neyzen Tevfik'in hayatı, sanatı ve eserleri konusunda yaptığı konuşma ile başladı. GÜNTEKİN, konuşmasında Neyzen TEVFİK'in 24 Mart 1879'da Bodrum'da başlayıp 28 Ocak 1953'te İstanbul'da ölümüne kadar geçen yaşamından kesitler sundu.

Babasının görevli bulunduğu Urla kasabasında amatör bir neyzenden nota ve usul bilgileri öğrenerek başladığı ney çalışmalarını, kendi kendine ilerlettiğini, İstanbul'a yerleştikten sonra Galata ve Kasımpaşa Mevlevihanelerine devam ettiğini bu arada şiirle de ilgilendiğini söyleyen GÜNTEKİN, Şair Eşref ve Mehmet Akif'le tanışan Neyzen'in, şiir konusunda her ikisinden de etkilendiğini ekledi. Genellikle toplum kurallarına uymadan yaşamını sürdürdüğü, sazını bir geçim kapısı haline getirmemek için direndiğini, yalnızca içinden geldiği zaman ney çaldığını ifade eden sunucu, Neyzen'in yüze yakın plak doldurduğunu, ayrıca yergi ve taşlamalarda da Nef'i ve Şair Eşref'ten sonra üçüncü önemli temsilci olduğu anlatıldı.

Bu konuşmanın ardından, Mehmet GÜNTEKİN tefle eşlik ederken, günümüzün tanınmış ney icracılarından olan Kültür Bakanlığı İstanbul Klasik Türk Müziği korosunda saz sanatçısı olarak görev yapan Salih BİLGİN de, Neyzen TEVFİK'in eserlerini neyin mistik nağmeleriyle sunarak Neyzen TEVFİK'in hayranlarına doyumsuz ve keyifli bir ziyafet sundu.