BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

New York'a saldırı planına 'müebbet' hapis

New York metrosunda intihar saldırısı planladığı öne sürülen Bosna doğumlu Amerikan vatandaşı Adis Medunyanin suçlu bulundu. 28 yaşındaki Medunyanin'in ömür boyu hapis cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.

Abone ol

New York Metrosu'nda, 2009'da 11 Eylül saldırılarının yıldönümü öncesinde intihar saldırısı planladığı öne sürülen Bosna doğumlu Amerikan vatandaşı Adis Medunyanin suçlu bulundu.

Mahkeme, 28 yaşındaki Medunyanin'in alacağı cezayı 7 Eylül'de açıklayacak.

Pakistan'da El Kaide tarafından bu saldırı için eğitildiği iddia edilen Medunyanin'in ömür boyu hapis cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.

Avukatları, zanlının Amerikan ajanlarınca itirafta bulunmaya zorlandığını ve ailesine gözdağı verildiğini savundu.

Mahkemede, Medunyanin'in suç ortakları olduğu belirtilen lise arkadaşları Necibullah Zazi ve Zereyn Ahmedzay da ifade verdi.

Zanlılar, intihar eylemine ABD'nin Afganistan'ı işgalinin intikamını almak için karar verdiklerini ve metroyla, New York Borsası, Times Meydanı ve New York tren garını hedef almayı düşündüklerini söyledi.

Necibullah Zazi, marketlerde satılan asetondan patlayıcılarda kullanılan kimyasal maddeleri damıtmayı öğrendiğini söyledi.

Mahkemede ayrıca ayakkabısına gizlediği patlayıcıyla bir uçağı infilak ettirmeye çalışan İngiliz vatandaşı Sacit Badat ve El Kaide'ye Amerika'nın en büyük süpermarket zinciri Walmart'ı hedef alması tavsiyesinde bulunduğu öne sürülen Bryant Neal Vinas adlı Amerikan vatandaşı da ifade verdi.

Badat'a göre, El Kaide'nin geçen yıl öldürülen lideri Usame bin Ladin bir görüşmelerinde kendisine "Amerikan ekonomisi bir zincir gibidir. Bir halka koparsa tüm ekonomi çöker" dedi.