BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Netanyahu erken seçim istiyor

İsrail'de bir buçuk yıl boyunca siyasi istikrarsızlık yaşamak niyetinde olmadığını belirten Başbakan Binyamin Netanyahu dört ay içinde erken genel seçime gidilmesini istiyor.

Abone ol

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dört ay içinde erken genel seçime gidilmesini istiyor.

Kendi partisi Likud'un yanı sıra aşırı milliyetçi Yisrael Beiteinu (İsrail Evimiz) partisinin de içinde olduğu merkez-sağ koalisyona başkanlık eden Netanyahu, planlanan tarihten bir yıl önce seçime gitmeyi hedefliyor.

Kamuoyu yoklamaları 2009 yılından bu yana başbakan olan Netanyahu'nun İsrail'deki en sevilen siyasetçi olduğunu gösteriyor.

Tel Aviv'de parti görevlileriyle yaptığı toplantıda "bir buçuk yıl boyunca, şantajlar ve popülist söylemler arasında geçirilecek bir siyasi istikrarsızlık yaşamak istemediğini" kaydetti.

Hükümetinin elde ettiği başarıları sıralayan Binyamin Netanyahu, yapılacak seçimden sonra geniş tabanlı bir hükümet kurmayı amaçladığını söyledi.

BBC'nin Kudüs muhabiri Wyre Davis, Netanyahu'nun erken seçim kararının, son zamanlarda, aşırı dinci Yahudilere de askerlik zorunluluğu getirilmesi planları yüzünden, koalisyonun küçük ortağı Yisrael Beiteinu ile ilişkilerinin gerginleşmesinden kaynaklanıyor olabileceğini belirtiyor.

Netanyahu'nun, gelecek sonbaharda ABD'de Başkan Obama'nın yeniden başkan seçilmesi durumunda, kendi konumunu pekiştirmek istiyor olabileceği de kaydediliyor.

Obama ve Netanyahu İsrail-Filistin ilişkileri konusunda anlaşmazlık içindeler. İsrail'deki sağ kanadı destekleyenler, başkanlığının ilk döneminde Orta Doğu görüşmelerini başlatma konusunda başarılı olamayan Obama'nın her iki tarafa, masaya yeniden oturulması için baskı yapacak olması ihtimalinden kaygılı.