BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Netahyahu'nun Obama korkusu artıyor!

İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki yerleşim faaliyetlerinin durdurulmasını talep eden kararın BMGK'da kabul edilmesi İsrail yönetimini endişelendirdi.

Abone ol

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Obama korkusu sürüyor. BMGK'da ABD'nin tarafsız kalması nedeniyle Obama'yı suçlayan İsrail yönetimi, Güvenlik Konseyi'ne Obama eliyle yeni bir karar tasarısının verilmesinden endişe ettiği kaydedildi.

İsrail devlet radyosunun bazı İsrailli kaynaklara dayandırdığı habere göre, İsrail Güvenlik Kabinesi Pazar akşamı Netanyahu başkanlığında yaptığı toplantıda, Barack Obama yönetiminin BMGK'ya "İsrail-Filistin sorununun çözümü için müzakerelerin yeniden başlama kriterlerini belirleyecek" bir karar tasarısı sunma ihtimalini görüştü.

Haberde Netanyahu'nun, Obama'nın başkanlık süresi sona ermeden İsrail'e yeni bir "siyasi Tokat" atması yönünde endişe taşıdığı aktarıldı.

YAHUDİ YERLEŞİM BİRİMLERİNDE ARTIŞ

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberinde ise, 2016'da Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşim birimi planlarının sayısında ciddi bir artış olduğu belirtildi.

Ayrıca Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından Kudüs'teki yerleşim birimlerinin artış gösterdiği vurgulandı.

Habere göre, İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi İnşaat ve Planlama Komitesi'nin Çarşamba günü 618 konutun inşasını onaylaması bekleniyor.

OBAMA'YI SORUMLU TUTTU

Mısır tarafından Çarşamba günü BMGK'ya sunulan ve daha sonra yine Mısır'ın talebi üzerine ertelenen oylama, bu defa karar tasarısına destek veren Yeni Zelanda, Malezya, Venezuela ve Senegal tarafından Konsey'e getirilerek oylanmıştı.

Mısır'ın geri adımı, ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump ile Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi arasındaki görüşmenin ardından gelmişti. Trump, Mısır’ın BMGK’da oylamaya sunacağı karar tasarısının İsrailliler açısından âdil olmadığı gerekçesiyle Obama yönetimini karar tasarısını veto etmeye çağırmıştı.

İsrail'in işgâli altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhâl ve tamamen" durdurmasını talep eden karar, 14 oyla BMGK'da kabul edilmişti.

Şimdiye kadar BMGK'da İsrail'e yönelik eleştirilerin karşısında duran ABD, oylamada kararı veto etmek yerine ilk kez çekimser kalmıştı.

Donald Trump Twitter hesabında, görevinin başlayacağı tarihe atıfta bulunarak, "20 Ocak’tan sonra BM’de işler farklı olacak" ifadelerini kullanmıştı.