BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Nesli tükenmekte olan pigme filler 'zehirlendi'

Yetkililer, Malezya'da bir doğal parkta ölü bulunan 10 pigme filin zehirlenmiş olabileceğini söyledi.

Abone ol

Malezya'da yetkililer, bir doğal parkta ölü bulunan 10 pigme filin zehirlenmiş olabileceğini söylüyor.

Nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan ve tümünde iç kanama tespit edilen filler, üç hafta zarfında ve birbirine yakın mesafede bulundu.

Üç aylık olduğu tahmin edilen bir yavru fil ise uyandırmaya çalıştığı annesinin cesedinin yanında bulundu.

Borneo adasının Sabah eyaletindeki Gunung Rara Orman Parkı'nda baş veteriner olarak görev yapan Sen Nathan, fillerin tümünün aynı aileden olduğunu ve yaşlarının 4 ile 20 arasında değiştiğini söyledi.

Fillerden dördünün cesedi geçen hafta bulunmuş, iki gün sonra ise ölü ya da ölmekte olan dört file daha ulaşılmıştı.

Kısa bir süre önce iki ayrı fil cesedi daha bulduklarını açıklayan Sabah eyaleti yabanıl hayat sorumlusu Laurentius Ambu, "bu fillerin ölümünün birbiriyle bağlantılı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Mermi yarası bulunmayan fillerin silahla ateş edilerek öldürülmediği ve dişleri yerinde olduğu için bu maksatla avlanmadıkları düşünülüyor.

Nathan, fillerin sindirim sisteminde yaratılan tahribatın zehirlenmeye işaret ettiğini ve yapılacak tes sonucu bunun kasıtlı olup olmadığını tespit edeceklerini söyledi.

Nathan şöyle devam etti:

"Bütün o filleri ölü görmek çok üzücüydü. Özellikle üç aylık yavrusu olan anne fili. Yavru fil annesini uayndırmaya çalışıyordu."

Dünya Yabanıl Hayatı Koruma Derneği WWF, Borneo'da çoğu Sabah eyaletinde olmak üzere 1.500'den az pigme fil kaldığını balirtiyor.

Bebk yüzlü, uzun kuyruklu ve düz hortumlarıyla pigme filler en küçük fil türünü oluşturuyor.

Eyalet Çevre Bakanı Masidi Manjun, "Nesli tükenmekte olan bu Borneo fillerinin ölümü eyaletimiz için büyük kayıp. Eğer gerçekten zehirlendilerse suçluların cezasını çekmesi için elimden geleni yapacağım" dedi.