BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.396,96
HABER /  GÜNCEL

Neden bu kadar kıskancız!

İlişkilerde kıskançlık sorunu yaşamayan çift yok denecek kadar azdır. Bu konuda Nöropsikiyatri Merkezi Kurucusu Dr. Mehmet Yavuz şöyle diyor...

Abone ol

İlişkilerde kıskançlık sorunu yaşamayan çift yok denecek kadar azdır. Bu konuda Nöropsikiyatri Merkezi Kurucusu Dr. Mehmet Yavuz şöyle diyor...

Kıskanç insanların yaptığı davranışlar kendilerine göre normal sayılsa da, kıskanılan kişi için aynı durum söz konusu değil. Peki, kıskançlık kadın ve erkek ilişkilerini nasıl etkiliyor? Kıskançlığın altında yatan sebepler neler? Kıskançlıkla ilgili birçok sorunun cevabına Dr. Mehmet Yavuz ışık tutuyor.

Kıskançlık nedir?

Kıskançlık bir nesneyi ya da kişiyi paylaşamama, sahiplenme duygusudur. Kıskançlık insan doğasında var olan doğal bir duygudur. Kıskançlığın sosyal olarak kabul edilen formu imrenme ya da öykünme olarak tabir edebileceğimiz çevremizde gördüğümüz kişilere özenme, kendi benliğinden ödün vermeden onlar gibi olmak istemektir. Bunu yaparken amaç kişinin kendisini geliştirmesi ve motive olması iken, kıskançlık durumunda motivasyon yerini hırslanmaya ve kişinin içini kemiren, kafasının içerisinde yinelenip duran olumsuz düşünlere bırakır.

Bu iki duygulanmayı ikisinin farklı yoğunluklarına ve kişide uyandırdığı duygulara bakarak ayırt edebiliriz. Kişiliği henüz oturmamış çocuklarda tüm duygular çok yoğun yaşandığı gibi kıskançlık da sözsel ve davranışsal ifadelerle kendisini gösterecek şekilde ifade bulur. Çocukların arkadaşlarını kıskandıklarına ve onların canını yakmak istemelerine çok sık şahit olmuşuzdur. Bu durum bazı süreçler yaşandığı takdirde yetişkinlikte de görülebilir.


İkili ilişkilerde kıskançlık nasıl belirir?

Bizim en sık karşılaştığımız kıskançlık hali romantik ilişkilerde yaşananıdır. Aşırı sahiplenme kıskanılan kişiyi rahatsız ettiği kadar bu duyguyu uç noktalarda yaşayan kişi için de tehlikeli (rahatsız edici) bir durumdur. Hem kıskançlık duygusunun kendisi, hem de buna eşlik eden düşünce ve düşüncelerin tetiklediği davranışlar kişinin hayatını çekilmez bir hale sokabilir. Elbette kıskaçlığın hedef aldığı diğer kutup olan kıskanılan kişi için de durum pek iç açıcı olmaz. Eğer duygu zarar verme noktasında yaşanıyorsa, kıskanç kişi mutlaka tedavi görmelidir.


Kıskançlığın altında yatan durumlar nelerdir?

Kıskançlık duygusunun altında yatan birçok sorun olmakla beraber, en sık gözlemlenenler özgüven eksikliği, karşı tarafa güvenmeme ve karşı tarafı kaybetme korkusudur.
Kıskanan kişi geçmişte güveninin sarsılacağı bazı olaylar yaşamış olabilir. Erken çocukluk döneminde yaşanan bazı hadiseler kişinin ruhsal gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Örneğin anne-baba arasında geçen sorunlardan dolayı kişinin ailesinin dağılması önemli bir etmen olarak karşımıza çıkabilir. Ebeveynlerden birinin ya da her ikisinin aldatılma gibi güven sarsıcı büyük bir sorun yaşaması ve bunun küçük yaşlarda aile içerisinde çocukların da dahil olduğu bir şekilde dikkatsizce ve özensizce yaşanması ileriki yaşlarda kişinin yaşadığı beraberliklerde de terk edilme, aldatılma gibi olaylara maruz kalması kıskançlık duygusunun uç noktalarda yaşanmasına sebep olabilir.