BIST 9.882
DOLAR 32,58
EURO 35,01
ALTIN 2.463,03
HABER /  GÜNCEL

Necdet Özel şoku! Eski genelkurmay başkanı niye kaçıyor?

Meclis araştırma komisyonu darbe soruları için eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'i çağırdı. Necdet Özel herkesin aksine komisyondan kaçtı.

Abone ol

15 Temmuz darbe girişimini araştırma komisyonu bir süredir hem TSK hem de emniyet ile medyadan flaş isimleri dinliyor. Bu isimler arasında eski genelkurmay başkanları da bulunuyor.

Davet alan bütün isimler buna icabet ederken Necdet Özel herkesi şaşırttı. Eski Genelkurmay Başkanı Özel, komisyona gitmekten kaçınarak onun yerine bir mektup yolladı.

Özel mektubunda "Komisyonunuzun çalışmalarına katkıda bulunabilmem için konuyla ilgili olarak tüm sorularınızın tarafıma lütfedilip yazılı olarak bildirilmesi halinde yanıtları komisyonunuza takdim edeceğimi bilgilerinize sunarım” diye yazdı.

ÖZEL NASIL GENELKURMAY BAŞKANI OLMUŞTU?

Necdet Özel'in sırası gelmeden 'nasıl genelkurmay başkanı' olduğu hatırlanınca komisyondan kaçması kuşku yarattı. Necdet Özel Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna TSK'da sürpriz şekilde gelen istifalar sayesinde oturdu. Genelkurmay eski Başkanı Işık Koşaner ile birlikte 3 komutan Ergenekon ve Balyoz davalarına tepki koyarak istifa etmişti. Komutanların istifası üzerine Necdet Özel hemen Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanıp Genelkurmay Başkan Vekilliği'ne getirildi. 4 Ağustos 2011 tarihinde yapılan Yüksek Askeri Şura toplantısında da Genelkurmay Başkanlığı'na atandı.

Genelkurmay Başkanlığı sırasında emekli ve muvazzaf üst düzey askerlerin tutuklu bulunduğu Ergenekon, Balyoz, Askerî casusluk gibi davalarda Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının hukuklarının korunması konusunda etkisiz kalması nedeniyle çok eleştiriler aldı. 22 Şubat 2015 tarihinde komuta ettiği Şah Fırat Operasyonundaki tutumu da MHP'den tepki almıştı.

NECDET ÖZEL'E TÜM PARTİLERDEN TEPKİ

Emekli Orgeneral Necdet Özel’in Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun davetine karşılık mektup yazması AKP, CHP, HDP ve MHP’li üyelerinin tepkisini çekti. AKP'li Hüseyin Kocabıyık "siyaseten aklanması için Necdet Özel’in gelmesi lazım" dedi.

CHP milletvekili Aytun Çıray ise "Necdet Özel, belki de Türkiye'de yargılanacak bir isim, buraya gelmemesini protesto edelim" dedi.

NECDET ÖZEL NİÇİN KAÇIYOR?

YAŞAR BÜYÜKANIT NİYE GELMEDİ? Komisyona davet edilen isimlerden eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt da ifadeye gelmedi. Yaşar Büyükanıt hastanede tedavi gördüğü için katılımda bulunamadı.

MHP milletvekili Mehmet Erdoğan da Özel'in komisyona gelmemesine tepki göstererek 'niçin kaçıyor' diye sordu. Erdoğan, "Araştırma komisyonundan Necdet Özel'in niçin kaçtığını anlamak mümkün değil. Dinlenmesi çok önemli. Komutanlar istifa ediyor, geriye kalan Özel Genelkurmay Başkanı oluyor. Birtakım iddialar var. Özel döneminde de hükümetten bazı talepler geliyor ve onun sümen altına ittiği söyleniyor. Bunların açığa kavuşması için bilgi vermesi lazım" diye konuştu.

MECLİS KOMİSYONUNA KİMLER GELDİ?

Darbe girişimini araştırmak için kurulan komisyona bugüne kadar bir çok isim davet edildi. Bunlar arasında eski Genelkurmay Başkanları da bulunuyor. Bu hafta ise eski Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, eski Ankara Valisi ve 15 Temmuz gecesindeki Özel Harekat Daire Başkanı, eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, eski Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz dinlenmesi planlanıyor.