BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Ne olacak bu dövizin hali?

Paranın Güzin Ablası Özlem Denizmen, dövizdeki son durumu masaya yatırdı...

Abone ol

www.paradurumu.tv adlı sitesinde okurların ekonomik sorunlarına merhem olan Paranın Güzin Ablası Özlem Denizmen, dövizdeki hareketlenmeyi masaya yatırdı. Denizmen, meseleyi daha anlaşılır kılmak için meseleyi soru-cevap şeklinde ortaya koydu:

- Son zamanlarda sıkça döviz ile ilgili sorular alıyorum. Ne olacak yükselecek mi? Satsam mı? Eurobond’a mı yatırsam? Yatırım araçları hakkında bilgi sahibi olalım, araştıralım, paramızı nereye yatırdığımızı anlayalım. Yatırımda altın kural: Anlamadığın birşeyi yapmak yerine HİÇBİRŞEY yapmayı tercih et! 

Bu bağlamda meşhur ajan JAMES BOND’u hepimiz hatırlarız. Kendisine ulaşamadım ama amcaoğlu ile yaptığımız söyleşiyi paylaşmak istedim sizinle…

Denizmen- Merhaba Eurobond kısaca kendinizi tanıtır mısınız? James Bond’a benziyor musunuz?

Eurobond – Ben de James Bond gibi

- Uluslararası piyasalardayım.

- Devletlerin, dövize dayalı kaynak sağlamak için, birkaç ülkede birden, aynı anda yabancı para birimleri üzerinden satışa sundukları, uzun vadeli borçlanma aracıyım,
Hangi ülke isterse beni kullanıp borçlanıyor.

Denizmen- Yani Türkiye Cumhuriyet diyor ki, ben borç istiyorum ama döviz cinsinden ve
EUROBOND ihraç ediyor. Biz (ve yabancı yatırımcılar) devlete döviz cinsi borç veriyoruz.. Aynı bizim bildiğimiz TAHVİL gibisiniz, tek farkınız döviz olmak

Eurobond-Evet

Denizmen- Peki Adınız EURO para birimi EURO ile bir bağlantınız yok değil mi?

Eurobond- Hayır sadece isim benzerliği, Avrupa’da doğdum için. Ben dolar, euro, Japon yeni olabilirim.

Denizmen- Maşallah her şekle giriyorsunuz. Peki, sizi alan kişilere bir garanti, güvence veriliyor mu?

Eurobond- Evet, Türkiye Cumhuriyeti devleti Eurobond çıkarınca, TC Hazine Müsteşarlığının güvencesi altında oluyor. Genelde DEVLETLER KORUYOR BENİ (James’i de öyle). Vade sonuna kadar beklerseniz borcu geri ödüyorum.

Denizmen- Bir de sizin vadeniz bayağı uzun 5-30 yıl arası.

Eurobond- Öyle, bayağı sabırlı olmak gerek ama pek sonuna kadar tutmuyorlar beni, bir sürü alan, satan var. Vade sonu beklemeden nakde çevirebilirsiniz ama riskli.

Denizmen- Risk konusuna ayrıca değineceğim. Peki, bir de kupon veriyorsunuz?

Eurobond- Uzun vadeli tahvil olduğum için, KUPONLAR veriyorum sabit faizli. Yani bana para yatırıyorsunuz, size Dolar  Eurobond’lar için 6 ayda bir, Euro Eurobond’lar için yılda bir kupon veriyorum.Düzenli bir nakit akımı sağlıyorum. Anapara ve kupon ödemelerini döviz cinsi yapıyorum.

Denizmen –Peki, ben size 10,000 dolar para yatırdım, her 6 ayda bir ne güzel para geldi, dönem sonunda da paramı aldım, peki riskiniz ne?

Eurobond: Aman ben çok riskliyim;

a.Faiz riski: Bende bütün tahviller gibi faizle ters orantılıyım, tahterevalli misali… Şimdi dünyada faizler dip seviyede, yükseleceği öngörülüyor. Bu bir risk

b.Döviz riski: Ben döviz cinsi olduğum için, dövizin değer kaybetme riski,

c. Anapara riski: Birde paraya vadesinden önce ihtiyacınız olurda,  bozdurmak isterseniz, piyasa koşullarına bağlı olarak para kaybınız olabilir.

Denizmen- Eurobond ben sizi küçük bireysel yatırımcılara önermiyorum.

- Büyük döviz birikimi olan, uzun vadeli düşünen kişiler içinsiniz gibi

Eurobond- Küçük bireysel yatırımcıya bende kendimi ÖNERMİYORUM.
Evet, yatırım araçları hakkında bilgi sahibi olalım,bilmediğimiz birşeye para yatırmıyalım.Mutlaka bir uzmana danışarak en son kararı kendimiz verelim.