BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Tunus'ta Bin Ali'nin partisine siyasi yasak

Zeynel Abidin Bin Ali'nin 23 yıllık rejimiyle özdeşleşen partinin ofisleri derhal kapatılıyor, partiye siyasi yasak getiriliyor.

Abone ol

Tunus İçişleri Bakanlığı, kısa süre öncesine dek ülkeyi yöneten partinin siyasi faaliyetlerinin durdurulduğunu ve ofislerinin kapatılacağını açıkladı.

İçişleri bakanlığından yapılan açıklamada, partinin feshi sürecinin devam ettiğine dikkat çekildi, son kararın ise durumun 'aciliyeti' dolayısıyla alındığı belirtildi.

Üç hafta önce aleyhindeki protestolar sonucu ülkeden kaçan cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali; lideri olduğu Demokratik Anayasal Hareket RCD ile 23 yıl ülkeyi yönetti.

Parti şimdi tepkilerin odağı durumunda.

Ülkede işsizlik, yolsuzluk ve siyasi kısıtlamalara tepkilerin sokaklara taşması ardından geçen ay, Başbakan ve bazı bakanlar da dahil yönetimdeki üst düzey siyasetçiler birbiri ardına partiden ayrılmıştı.

Başbakan Gannuşi ile bazı eski partililer, şimdi muhalefetin de yer aldığı geçiş hükümetinde görev yapmayı sürdürüyor.

Ülkede gerilim ise hala dinmiş değil.

Bazı muhalifler, eski rejimin tüm unsurlarının yönetimden ayrılması gerektiğini savunuyor.

Protestolarda can kaybı

Ülkenin orta kesimlerindeki Kebili kentinde dün düzenlenen eylemlerde, bir gözyaşartıcı gaz bombasının isabet etttiği bir kişi öldü.

Kuzeybatıdaki Kef kentinde de hafta sonu güvenlik görevlilerinin protestocular üzerine ateş açması sonucu iki kişi ölmüştü.

Güneyde, eylemlerin geçen yıl 17 Aralık'ta başladığı Sidi Buzid kentinde de hafta sonu yüzlerce kişi protesto gösterisi düzenledi.

Ülkenin geri kalmış bölgelerinden biri olarak görülen kente, Pazar günü 4 kilometre uzunluğunda bir konvoyla yardım götürüldü.

Kentin "eylemlerdeki cesur rolüne teşekkür" niteliğinde olduğu belirtilen konvoyu yüzlerce kişi karşıladı.

BM yetkililerine göre Tunus'ta Cumhurbaşkanı Bin Ali'nin devrilmesiyle sonuçlanan eylemler sırasında en az 219 kişi öldü.