BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Ne balık ne et en iyisi yeşil sebze

Oxford üniversitesinde bilim adamları araştırdı. Vejetaryan olanlarda kalp krizi riski yüzde 32 oranında daha az.

Abone ol

Oxford Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmada kalp hastalıklarından hastaneye yatan ya da ölümle sonuçlanan vakalar vejetaryanlarda yüzde 32 daha az rastlanıyor.

Dr. Francesca Crowe başkanlığında bir grup bilim insanının yaptığı aratırmada beslenme farklılıklarının kalp hastalığı risklerinin azaltılmasında önemli bir rol oynayabileceği belirtildi. Dr. Crowe yaptığı açıklamada "Bu risklerin farklılığı kolesterol, kan basıncı gibi nedenlerden kaynaklanan ölümlerin önüne geçebilir" dedi.

İngiltere'de yapılan araştırmada 44 bin insanın verileri analiz edildi. Bunların 15 bini vejetaryan, 29 bin 400'ü hem kırmızı et, hem de balıkla beslenen insanlar. Bu katılımcıların 11 yıllık verileri incelendi. Bu süre zarfında 169'u kalpten öldü. 1066'sı kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye yattı.

ET VE BALIK TÜKETENLER ŞANSSIZ

Verilerin analiz edilmesinden sonra Dr. Crowe ve ekibi bu insanların çoğunun et ve balık tüketen insanalr olduğunu tespit etti. Buna rağmen ağırlıklı olarak sebze ve meyve tüketenlerin kalp rahatsızlığının fazla olmadığı ortaya çıktı. Dr. Crowe beslenmenin her şey olduğuına dair bir yorum yapmanın zor olduğunu söyledi ancak sözlerine şunları ekledi: "Beslenme önemli bir faktör. Ben herkese vejetaryan beslenmeyi öeneririm."

İngiliz Kalp Vakfı'ndan Tracy Parker da "Beslenme kalp sağlığı için önemli rol oynuyor. Bu araştırma bize dengeli, çeşitli beslenmeyi hatırlattı. İçinde et olsun olmasın denge önemli beslenmede" dedi.