BIST 9.998
DOLAR 32,34
EURO 34,85
ALTIN 2.404,04
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Nazımı sersemleten iki aşk

Nazım Hikmet'in gözü eşi Piraye'den başkasını göremez ama dayı kızının ziyareti herşeyi değiştirir.

Abone ol Bu hafta altı yeni film gösterime giriyor.

'Mavi Gözlü Dev'


Biket İlha^n'ın yönettiği Yetkin Dikinciler, Dolunay Soysert ve Özge Özberk rol alıyor.
 
Dram-politik türündeki filmde Nâzım Hikmet, 1941 yılında Bursa Hapishanesi’ne nakledilir.
 
'Komünizm' propagandası nedeniyle mahkûm olan şairin ünü içeride kulaktan kulağa, efsaneye dönüşür. Mahkûmların portresini yapan Nâzım’ın aklı yalnızca karısı Piraye’dedir.
 
1945 yılında savaş bitmiştir ama hapishane müdürü, şaire hoşgörülü davrandığı gerekçesiyle, koltuğunu despot bir müdüre bırakmak zorunda kalır. Kırbaçlı gardiyanlar Nâzım’ın odasını basınca kıyamet kopar.
 
Ekim 1948’de, dayı kızı Münevver ziyaretine gelir. Nâzım yeni bir sevdanın coşkusuna kapılır. İki aşk arasında bocalar, bir de üstüne Münevver kocasından ayrılmayı erteleyince bunalıma girer. 10 yıldır hapistedir, artık tükenme noktasındadır.

'Başkalarının Hayatı'

Florian Henckel von Donnersmarck'ın yönettiği filmde Martina Gedeck, Ulrich Mühe, Sebastian Koch rol alıyor. 
 
Dram türündeki film, Glasnost’un ve Berlin Duvarı’nın yıkılışından beş yıl önce 1984 Doğu Berlin’inde başlar ve izleyiciyi iki Almanya’nın birleştiği 1991 yılına kadar götürür.
 
'Başkalarının Hayatı'nda Doğu Almanya’nın çok güçlü gizli polis örgütü Stasi için çalışan Yüzbaşı Gerd Wiesler’in yavaş yavaş oluşan düş kırıklığı anlatılır.
 
Michael Haneke’nin ‘Funny Games’indeki başrolü Costa-Gavras’ın ‘Amen’indeki Dr. Mengele rolüyle tanınan Ulrich Mühe’nin oynadığı Yüzbaşı Gerd Wiesler’in görevi, ünlü oyun yazarı ve sanatçı çift Georg Dreyman ve Christa-Maria Sieland’ı gizlice gözetleyip ihbar etmektir.  
 
'18`ler Takımı'

Mesut Taner'in yönettiği filmde Hande Eti, Aras Ferahyan, Mithat Çelik rol alıyor.
 
Korku-komedi türündeki filmde kendilerine '18’ler Takımı' adını takmış lise mezunu dört genç, üniversite sınavlarını bir türlü kazanamamakta ve askere gitme korkusu yaşamaktadırlar.
 
Ne yapıp edip sınavları kazanma ve bir süreliğine de olsa askerlikten yırtma telâşına düşmüşlerken, aralarına özel bir amaçla giren Deren adında güzeller güzeli bir kız yüzünden, kendilerini bir anda akıl almaz olayların ve ilginç rastlantıların içinde bulurlar. 
 
'Alpha Dog'

Nick Cassavetes'in yönettiği filmde Ben Foster, Justin Timberlake, Bruce Willis rol alıyor.
 
Dram-suç türündeki filmde ufak çaplı uyuşturucu ticareti yapan ukala ve dikbaşlı genç Johnny Truelove, Los Angeles’ın San Gabriel Vadisinde genellikle seçkinlerin oturduğu zengin semtlerde genç bir suçlunun yaşayabileceği en güzel Amerikan rüyasını yaşamaktadır.
 
Öfkesi her zaman burnunda uyuşturucu tüccarı Jake Mazursky, Johnny Truelove’a olan borcunu ödemekte başarısız kalınca Johnny ve çetesi Jake’in 15 yaşındaki küçük kardeşi Zack’i kaçırırlar. Çocuğu kaçırdıktan sonra Palm Springs’te yollarına devam eden gençler, onu rehine olarak saklama kararı almışlardır.
 
Ancak zaman içinde onu da kendi günlük programlarına dahil etmeye başlarlar. Johnny’nin karizmatik arkadaşı Frankie’nin geçici bakımı altındaki Zack, her zaman hayalini kurduğu içki, kızlar ve yepyeni deneyimlerle dolu yaz fantezisinin gerçeğe dönüşmesinin keyfini sürmeye başlamıştır. Öte yandan Johnny’nin babası, oğlunun neler yaptığını öğrenme girişimlerine başlamış ve rehine olayından emin olmuştur.
 
Zack’in üzüntüden çılgına dönmüş annesinin polise başvurmasıyla birlikte durum daha da karmaşık hale gelir. Çocuğu kaçıran Johnny bu zor durumdan sıyrılmaya çalışmaktadır ama bunu nasıl başaracağına dair herhangi bir fikri yoktur. 
 
'Kirli Sırlar'

Robert De Niro'nun yönettiği filmde Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin rol alıyor. 
 
Dram-gerilim türündeki film, De Niro’nun kamerasından Merkezi Haber Alma Örgütü'nün (CIA) doğuşunun anlatılmamış hikâyesi.
 
Matt Damon, ayrıcalıklı ve trajik çocukluk çağlarından beri içine yer etmiş sağduyu ve bağlılığa hürmet eden sır tutmanın değerini anlayan Edward Wilson adında bir vatanseverdir. Hevesli ve duyarlı bu genç Yale Üniversitesi'nde geleceğin liderlerini yetiştiren, sıkı kaynaşmış bir kardeşlik cemiyeti Kurukafa ve Kemiklere 1939’da katılır.
 
Yeni üyeleri de izleyen haber alma örgütü açısından, Wilson’ın keskin zekâsı, lekesiz adı ve Amerikan değerlerine olan içten inancı kendisini haber alma işi için başlıca adaylardan biri haline getirdi.
 
Bu idealist genç adam İkinci Dünya Savaşı sırasında Strateji Servis Ofisi'nde (CIA’in öncüsü) çalışmaya başladı. Wilson ve arkadaşları dünyanın en güçlü gizli örgütünü meydana getirirlerken, bu onun yaşamının akışını ve günümüz jeopolitik oluşumunu değiştirecek bir karar oldu.
 
'Bir İhtimal Daha Var'

Uğur Uludağ'ın yönettiği filmde Hülya Avşar, Müjdat Gezen, Savaş Dinçel rol alıyor.
 
Duygusal-komedi türündeki filmde Neyzen, Kenan, Farun, Asım, Gökhan ve tabii ki Alev, Üsküdar Musiki Cemiyeti'nden yılların alt edip dört bir yana savurduğu altı dost, kalplerinde herşeyden üstün tuttukları müziklerini belki de son kez- dünyaya duyurabilmek için, yurdumuzu teşrif etmekte olan büyük bir yıldızın konserini basmaya karar verirler.