BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

NATO yetkililerine saldırının şüphelisi bakanlık çalışanı

Afganistan'ın İçişleri Bakanlığı binasında iki üst düzey NATO yetkilisini vuran saldırganın, bakanlık için çalışan bir istihbaratçı olduğu belirtiliyor.

Abone ol

Kuran yakma protestolarında şimdiye kadar en az 30 kişi öldü

Afganistan İçişleri Bakanlığı, iki Amerikalı üst düzey NATO görevlisinin bakanlık binası içinde öldürülmesi olayıyla ilgili olarak bakanlık çalışanlarından birinden şüphelendiklerini açıkladı.

Bazı yetkililer, daha önce dün düzenlene saldırıdan polis istihbaratında görevli 25 yaşındaki Abdul Sabur'un sorumlu olduğunu düşündüklerini belirtmişti.

Saldırı üzerine NATO, Afganistan'daki bakanlıklarda bulunan tüm personelini çekme kararı aldı.

Üst düzey NATO görevlilerinin öldürülmesi olayı, Afganistan'da Amerikan askerlerinin Kuran yaktıklarının iddia edilmesi üzerine başlayan protesto gösteriyle aynı sırada meydana geldi.

Yaklaşık bir haftadır süren gösterilerde şimdiye kadar bu son saldırıya kadar ikisi Amerikan askeri olmak üzere 30 kişi ölmüştü.

Protesto gösteriler, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'inin itidal çağrılarına rağmen devam ediyor.

Karzai yaptığı açıklamada, "Afganlar, dinleri için ölmeye hazır olduklarını gösterdiler" diyen Karzai, protestoların barışa karşı olanlar tarafından kullanılmasına izin vermeyeceklerini de belirtti.

BBC'nin Kabil'deki muhabiri Orla Guerin, NATO yetkililerine karşı düzenlenen saldırının şüphelisinin bakanlık içinde güvenilen biri olduğunu belirtiyor.

Afgan yetkililer, saldırganın, öldürdüğü kişileri tanıdığını da belirtiyor.

NATO üslerine saldırı

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz vilayetinde Kuran yakılması ile bağlantılı bir gösteri sırasında NATO üssüne el bombası atıldığı bildiriliyor.

NATO yetkilileri saldırıdan hiç bir personelinin ölmediğini açıklayıp ayrıntı vermezken, bazı Afgan yetkililere göre el bombalı saldırıda yedi asker yaralandı.

Kunduz'daki İmam Sahib mahallesinde düzenlenen bir protesto gösterisinde, eylemcilerin kent meydanına yürümeye çalışması üzerine yaşanan çatışmada en az bir göstericinin öldüğü de gelen haberler arasında.

Kuzeydeki Samangan vilayetinde de gösteri yapan 4 bin kişilik bir kalabalık bir polis karakoluna ve Amerikan üssüne saldırdı.