BIST 10.320
DOLAR 32,20
EURO 35,12
ALTIN 2.463,50
HABER /  GÜNCEL

NATO: Patriot talebini değerlendireceğiz

Nato Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin Patriot füzeleri talebini 'geciktirmeden' değerlendireceklerini söyledi.

Abone ol

Nato Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye’nin Suriye sınırına yerleştirilmek üzere yaptığı Patriot füzeleri talebini ‘geciktirmeden’ değerlendireceğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin talebinin onaylanması gerektiğini belirtmişti.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Rasmussen yaptığı yazılı açıklamada, ‘Patriot füzesi yerleştirilmesiyle Türkiye’nin halkını ve topraklarını koruma için hava savunma kapasitesinin güçleneceği’ ifadesini kullandı.

Rasmussen, “Türk hükümeti mektubunda füze yerleştirilmesinin sadece savunma amaçlı olacağını ve hiçbir şekilde, bir saldırı operasyonunu ya da uçuşa yasak bölge uygulamasını desteklemeyeceğini” dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı da Patriot füzesi talep edildiğini şu açıklamayla doğruladı:

“Suriye’de devam etmekte olan krizin Türkiye’nin ulusal güveliğine oluşturduğu tehdit ve riskler karşısında, Washington Antlaşması’nın IV. maddesi çerçevesinde Türkiye’nin talebi üzerine 26 Haziran ve 3 Ekim 2012 tarihlerinde düzenlenen Konsey toplantılarındaki istişareleri müteakiben, Türkiye’nin ulusal hava savunmasının Müttefik hava savunma unsurlarıyla takviyesinin desteklenmesinin NATO’dan resmen talep edilmesinin kararlaştırılmıştır.”

Geçen ay, Suriye’den atılan bombanın Türkiye’nin Şanlıurfa kentine bağlı Akçakale ilçesine düşmesi üzerine 5 kişi hayatını kaybetmişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de, Almanya’nın NATO temsilcisine talebin onaylanması talimatı verdiğini söyledi.

Westerwelle, “NATO üyesi olan bir ülkenin, dış saldırılara maruz kaldığını hissettiği bir dönemde savunma desteği vermeyi reddetmek ciddi bir hata olur” diye konuştu.