BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,84
ALTIN 2.438,91
HABER /  GÜNCEL

'NATO askeri olarak etkisiz hale gelebilir'

ABD savunma bakanı Robert Gates, Avrupalı ülkelere savunma harcamalarını artırmaları çağrısında bulundu, aksi taktirde NATO'nun askeri önemini yitireceği uyarısını yaptı.

Abone ol

Amerikan savunma bakanı Robert Gates, eğer Avrupalı üyeleri askeri harcamalarını artırmazsa, NATO'nun askeri olarak etkisiz kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Bu ayın sonunda emekliye ayrılacak olan Gates, konuşmasında Libya ve Afganistan'da NATO önderliğinde gerçekleştirilen operasyonların, bazı mğttefiklerin askeri kapasite ve siyasi iradesine ilişkin ciddi eksiklikleri ortaya çıkardığını söyledi.

Gates, Amerikan vatandaşlarının, ödedikleri vergilerle sınırsız bir süre boyunca Avrupalı ülkelerin savunma bütçesindeki kesintilerin yarattığı güvenlik yükünü taşıyamayacağını da ekledi.

AP haber ajansı, Gates'in NATO bürokrasisi ve Avrupalı müttefiklerin Afganistan savaşına katılımları konusunda getirdikleri sınırlara ilişkin kızgınlığını uzun süredir ifade ediyor olduğunu aktarıyor.

Ajans, Avrupa'da konuşlanmış onbinlerce Amerikan askeri olduğunu, bu askerlerin amacının olası bir işgale karşı Avrupa topraklarını korumak değil, Avrupalı birliklerle ortak eğitimlere katılmak ve Avrupa birliklerinin savaşa katılma kapasitesini artırmak olduğunu da ekliyor.

Gates'in karamsar konuşması, aynı zamanda Pentagon başkanı olarak yaptığı son konuşmayı teşkil ediyor.

Ay sonunda emekliye ayrılacak olan Gates'in görevini Leon Panetta'nın devralması bekleniyor.