BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,80
ALTIN 2.380,27
HABER /  GÜNCEL

NASA çalışanına iş yok

Vatan hasreti ağır basınca 18 yıl çalıştığı NASA'yı bırakıp Türkiye'ye döndü. Ama ummadığı bir manzarayla karşılaştı.

Abone ol Türk bilim kadını Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu NASA’nın fırlattığı uydularla Mars’ta hayat izlerini aradı. Vatan hasretine dayanamayıp 18 yıl sonra Türkiye’ye dönen Çiftçioğlu mükemmel CV’siyle yaptığı tüm başvurulara karşın iş bulamadı.

Elinde nanoteknoloji alanında büyük başarılarla dolu bir CV ve kendisine ait patentlerle iş aramaya başladı. Yaptığı her iş başvurusundan ret cevabı aldı.

Son çareyi sıkıntısını medyaya anlatmakta buldu. Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Çiftçioğlu ‘Dönüşüm tamamen manevi duygularla. Türkiye’de nanoteknolojiyle ilgili çalışmalar yapmaya geldim’ dedi.

DENEYİMLERİMİ AKTARACAĞIM

Üniversitelere yaptığı başvurulardan ‘Sizi alacak bölümümüz yok’ yanıtını alan Çiftçioğlu, teknolojinin kalbi NASA’daki deneyim ve tecrübelerini Türkiye için harcayacağını kaydetti.

DÖNENLERİ BİR KURUM KARŞILAMALI

Çiftçioğlu şunları söyledi: ‘Birçok ülkede bu çark şöyle işliyor; ülkenin yurtdışındaki büyükelçilikleri, özellikle belli projelerde çalışmış vatandaşlarını ülkelerine bildiriyor. Bu kişiler ülkelerine döndükten sonra onları bir kurum karşılıyor. İşte bizde de böyle bir kurum olsa ve ben de oraya gidip; şunları yapabilirim’ diyebilsem. Oysa ben, samanlıkta iğne arıyorum. Gidiyorum üniversitelere... Tek tek görüşüyorum ve kişisel inisiyatiflerle karşı karşıya kalıyorum.’

İNŞALLAH GERİ GİTMEM

Çiftçioğlu Türkiye’de aradığını bulamazsa ABD’ye yeniden dönüp dönmeyeceği sorusuna ise şu yanıtı verdi: ‘İşte zaten gerçek beyin göçü o zaman olur. İnsanlar ilk çıkışta ‘bir şeyler öğreneyim de geleyim’ der. Gider ve döner ülkesine. Ama karşılık bulamaz, kalbi kırılıp geri döner. İnşallah hiçbir zaman o aşamaya gelmem.’

TAEK: AMERİKAN FUTBOLU İLE OLMAZ

Bilim insanı Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu’nun durumunu öğrenen yetkililer, Çiftçioğlu’nun doğru yere başvurmamış olabileceğine dikkat çekiyor. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu ‘Neva Çiftçioğlu’nun yakınmasında haklılık payı yok diyemeyeceğim. Bu yaygın bir problem. Mesela biz TAEK’iz. NASA’da çalışanların çoğu bizim yaptığımız işlerle iştigal etmiyor. Bu biraz da ülkenin istihdam yapısıyla, bilimsel alt yapısıyla ilgili. Şuna benziyor: çok iyi Amerikan futbolu oynayabilirsiniz ama ülkemizde Amerikan futbolu popüler değilse, ilgili bir alt yapı yoksa, bizim ilgimiz diğer futbol türüyse, sizin değeriniz bizim ülkemizde pek anlaşılmayabilir’ dedi. Çakıroğlu ‘Neva Çiftçioğlu, TAEK’e bir gelsin, tanışalım. Yardımımız olursa, edelim’ diye konuştu.

TÜBİTAK: BİZE BAŞVURSUN

TÜBİTAK yetkilileri ise 2004’ten bu yana yaptıkları çalışmalarla tersine beyin göçüne hız kazandırdıklarını, ABD, Kanada ve Japonya gibi ülkelerde yaşayan 25’e yakın Türk bilim insanının Avrupa Birliği (AB) 7. Çerçeve Programı destekleriyle Türkiye’ye döndüklerini bildirdiler. Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu’nun Türkiye’ye geldiğinde doğru yere başvurmamış olabileceğini belirten TÜBİTAK yetkilileri, TÜBİTAK’a başvuru yapmasını istediler. Yetkililer, AB 7. Çerçeve Programı Ulusal Koordinatörlüğü’nün kendisiyle ilgileneceğini ifade ettiler.