BIST 10.228
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.394,67
HABER /  GÜNCEL

Nar suyu ABDye akıyor

Türkiye'de nar suyu üretimi yapan firmaların üretimlerinin yüzde 70'ini ABD'ye gönderdiği belirtildi.

Abone ol

Türkiye'de nar suyu üretimi yapan firmaların üretimlerinin yüzde 70'ini Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) gönderdiği belirtildi.

Türkiye'nin birçok bölgesinde yetişen nardan meyve suyu üretimi yapan firmalar, üretimlerinin yüzde 70'ini Amerika olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye'de 37 yıldır meyve suyu üretimi yapan bir firmanın Genel Müdürü Mustafa Aslan, ABD'de nar suyunun, kırmızı şaraba rakip olduğunu belirterek, İngiltere'de de bir numara olduğunu söyledi. Kendilerinin 2004 yılından itibaren nar suyu üretimine geçtiklerini vurgulayan Aslan, "Nar suyunda 2005 yılında 3 milyon litre üretim yaparak rekor kırdık. 2006 yılında üretimini 6 milyon litreye çıkarmayı hedefliyoruz. Üretilen nar suyu konsantresinin yüzde 70'ini Amerika olmak üzere, İngiltere, Almanya, İsrail, Bulgaristan ve birçok ülkeye gönderiyoruz. Türkiye pazarında ise tamamına yakınını biz karşılıyoruz. Şu anda nar suyu üretiminde Amerika birinci sırada, Türkiye ikinci, İran üç ve Azerbaycan dördünce sırada yer alıyor" şeklinde konuştu.

Yine Amerika başta olmak üzere Almanya, Fransa gibi ülkelere nar suyu ihracatı yapan bir firma satış Müdürü Emre Utlu da, "Üretimimizin yüzde 80'i yurt dışına gidiyor. Yüzde 20'si ise Türkiye ve Orta Asya ülkelerine gidiyor. Nar suyu tüketiminin son zamanlarda artmasının en büyük sebebi sağlıklı ve tadının güzel olmasıdır" şeklinde konuştu.

Sağlık uzmanlarının verdiği bilgiye göre, nar suyunun içerdiği C vitamini, karotenoid ve renk bileşenleri, antioksidanlardan dolayı bazı kanser türlerini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlıyor. Potasyum içeriği fazla olan nar suyu, vücut direncini artırıyor. Kolestrolü ve şekeri düşüren, kalbi koruyan, bağışıklık sistemini güçlendiren, mikropları öldüren nar suyu, tam bir "doğal ilaç" ve C vitamini deposu olarak biliniyor. Nar suyu, yüksek antioksidan içeriğiyle parkinson ve alzheimer hastalıklarını engellerken, kırmızı şarap ve yeşil çaya oranla üç kat fazla antioksidan içeriyor. Aynı zamanda kan yapan, idrar söktüren, enerji veren ve tansiyonu düşüren nar suyu kalp ve damar sağlığını koruyor. Cilt ve prostat kanserine de iyi gelen nar suyu, zayıf insanların kilo almasında yardımcı oluyor.