BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Müzikte komşu ile elele

Borusan Filormoni Orkestrası, Gürel Aykal yönetiminde Atina'ya gitti. Filormani orketsrası, Yunan besteci Xenakis'in yapıtlarını Yunan koroları ile seslendirecek...

Abone ol

Şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, ünlü Yunan besteci Xenakis’in, ‘Oresteia’ adlı yapıtını Atina’da, ünlü bariton Spyros Sakkas’ın sanat yönetiminde, Yunan koroları ile seslendiriyor.

Büyük besteci Xenakis’in yakın çalışma arkadaşı, ünlü bariton Spyros Sakkas’ın sanat direktörlüğünü yaptığı projede, ‘Oresteia’ adlı yapıt, ‘Türk- Yunan dostluk konseri’ niteliğinde, Türk ve Yunan sanatçılar tarafından seslendiriliyor. Eser, Şef Gürer Aykal yönetiminde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın 13 üyesi, iki Yunan korosu ve Yunanlı dansçılar ile sahnelenecek. İlk konserler 23, 25 ve 26 Eylül 2005’te Atina’da yapılacak.

Oresteia’, ünlü besteci Xenakis’in, Yunan tragedyalarından yola çıkarak gerçekleştirdiği, ses, dans, ışık, tiyatro, insan sesi ve enstrümantal müziği bir araya getiren çağdaş bir dramatizasyon.

Eser, vokal ve enstrümantal olarak, korolar ve solistler eşliğinde, şiirsel bir anlatı içinde sunuluyor. Önemli mitolojik olayları günümüze uyarlayan besteci, barbar dönemin sonu ve kolektif bilincin başlamasını yücelterek, demokratik bir yargılamanın nasıl olması gerektiğini vurgulayan bir eser yaratmış. Üçüncü Binyıl için yazılan bu eser, dünya barışı için derin bir ümit taşıyor.

FİNANSMANIN ÇOĞU YUNANİSTAN KÜLTÜR BAKANLIĞI’NDAN
Bütçesinin büyük bölümü Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından karşılanan Oresteia Projesi’nin, 3 Ekim’de Türkiye’nin AB ile üyelik müzakereleri kararı öncesi 23, 25 ve 26 Eylül geceleri, Atina’da 3 kez sahnelenmesi, AB ile kültürel yakınlaşma yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Eserin temaları da insanlar ve toplumlar arası işbirliği ve demokrasi için özgün mesajlar içeriyor.

Spyros Sakkas ve Borusan Kültür Sanat Merkezi, bu konserleri önümüzdeki yıllarda Xenakis Vakfı işbirliği ile Türkiye’de Efes Antik Tiyatrosu’nda, Avrupa’da 2006 Petra Avrupa Kültür Başkenti gösterilerinde ve 2008 Pekin Olimpiyat’larında ve Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde aynı sanatçı kadrosuyla gerçekleştirmeyi planlamaktadır.

Türk-Yunan kültürel işbirliği açısından büyük önem taşıyan bu ortak projede özellikle orkestra ve koroların Türkiye’nin en ünlü şefi Gürer Aykal tarafından yönetilmesi ve her biri solist olarak da esere katılacak olan orkestra üyelerinin, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’ndan seçilmesi, ülkemizin tanıtımına büyük yarar sağlayacak.

kaynak : www.ntvmsncb.com