BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.402,74
HABER /  GÜNCEL

Müziğin cepteki sınavı

Sayısal müzik, korsanın artması sebebiyle yapım şirketlerinin keyfini kaçırıyor. Oysa diğer yandan yasal bir alternatif müzik pazarı oluşturuyor.

Abone ol

Müziği cepte taşıma olgusu 80'li yıllarda Walkman ile hayatımıza girmişti ancak yeni nesil cihazların çıkardığı gürültü ve etkinin çok daha fazla olduğu kesin.

MP3 formatıyla bilgisayarların sabit diskinde kendine yer bulan şarkıların Napster adlı paylaşım yazılımıyla buluşmasının yarattığı yeni akım Apple'ın iPod adlı müzikçalarını duyurmasıyla çığ gibi büyüdü. Bugün 300'e yakın markanın ürettiği MP3çalarlar dünyanın dört bir yanında müzik tutkunlarına hizmet veriyor. Cep telefonu üreticilerinin fotoğraf/video çekme özelliğinden müzik alanına da el atmasıyla yelkenlerin daha da şişeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Gartner'ın tahminine göre bu sene dünyada 780 milyon cep telefonu satılacak. 2009 yılından itibarense her yıl 1 milyar telefon satılması bekleniyor. Şu ana kadar dünyada satılan müzikçalarların toplamıysa (bütün gürültüye rağmen) 20 milyonu biraz geçmiş durumda.

Kulaklara dikkat!

Harvard Tıp Fakültesi'nden Dr. Brian Fligor tarafından gerçekleştirilen bir araştırmanın sonucuna göre kulaklıkla kullanılan müzikçalarlar uzun vadede duyma bozukluğuna yol açabiliyor. Kulaklıkların küçüldükçe ses çıkışının yükseldiğine dikkat çekilen araştırmada kulağın etrafını saran büyük kulaklıklara göre kulak kepçesine asılan ya da içine girenlerin duyma yeteneğini zayıflattığı ortaya çıktı.

Geçen sene kullanıcılar sayısal (dijital) müziğe ABD'de 207 milyon avro, Avrupa'daysa 27.2 milyon avro ödedi. Avrupa'da bu yıl telif hakları ve gelir paylaşımları konusunda yapılan düzenlemelerle önümüzdeki sene rakamların birbirine yaklaşması bekleniyor. Geçen sene Britanya'da webden 500 bin şarkı satıldı. Şimdi ülkede haftada satılan şarkı sayısı bile bu rakamı geçiyor.

Hemen her bölgede sayısal müziğin aslan payını Apple'ın iTunes sistemi kapıyor. Diğer yandan internetten korsan kopyalama da tam gaz sürüyor. Yasal satılan her bir şarkıya karşılık 250 şarkı korsan olarak bilgisayar ve müzikçalarlara aktarılıyor. CacheLogic'in araştırmasına göre korsan müzikteki artış filmlerin ardından ikinci sırayı almış durumda. Müzik, film ve yazılım sektörünü temsil eden MPAA, RIAA ve BSA gibi kuruluşların açtığı binlerce davanın sonuçları, kapatılan korsan dağıtım siteleri, yasaklanan yazılımlar gidişatı ne yazık ki pek değiştirmiyor.

Kaynak:

cep