BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.400,33
HABER /  SAĞLIK

Mutluluğa balta vuran iki kelime

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan kişinin ruh sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti.

Abone ol

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bazı kavramların farkına varmadan kişinin ruh sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek kişiyi kronik mutsuzluğa iten iki kelimeyi açıkladı.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü de olan Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sık kullanılan 'keşke' ile 'acaba' kelimelerinin yanı sıra, 'Ben mükemmel olmalıyım' şeklindeki düşüncenin, ruh sağlığını olumsuz etkileyen kavramlar olduğunu bildirdi.

Bazı kavramların farkına varmadan kişinin ruh sağlığını olumsuz etkilediğini, hayatla ilgili özgüvenini zedelediğini, kaygılarını arttırdığını söyleyen Tarhan, "Bunlardan biri de gündelik hayatta en çok kullanılan 'keşke' kelimesidir" dedi. Tarhan, şöyle devam etti.

"Kişi, geçmişte yaşadıklarıyla ilgili değiştiremeyeceği veya kontrol edemeyeceği konularda 'keşke' şeklinde düşünürse bugünkü psikolojik enerjisi tükenebilir. Entelektüel enerjisi azalır. Bugünkü olaylara ve durumlara karşı dayanma gücü olumsuz etkilenir. Aynı şekilde gelecekle ilgili gücünün yetmediği ve kontrol edemediği meselelerde 'acaba böyle mi olsa, acaba şunu mu yapsam?' şeklinde aşırı kemirgen ve takıntılı düşünceler, kişinin entelektüel enerjisini zayıflatır. Bir bakıma arabanın aküsündeki enerjiyi boşaltmış olur. Bunun üzerine o günkü isteksiz, durgunsuzluk, kararsızlık, neşesizlik ve karamsarlık gibi durumlar ortaya çıkar. O yüzden terapilerimizde insanın zihnindeki bu düşünceleri, zihinsel enerjileri ve kapasitelerini, bunu derinlikli kullanıp kullanamadığını araştırırız."

'BEN MÜKEMMEL OLMALIYIM' HEDEFİ

Modern dünyanın getirdiği zorluklarla ortaya çıkan "Ben mükemmel olmalıyım" yönündeki düşünce tarzının da zararlı olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Tarhan, "Bu düşünce de aynı şekilde kişinin kendine güvenini zayıflatıyor. Yaptığı her işte sıfır hatalı olmayı istemek gibi bir psikolojiye bireyi yönlendiriyor. Bunların sebepleri de bazı psikolojik testlerle araştırılıyor. Testlerin sonuçlarına göre kişinin olumsuz düşüncelerini atmasına çalışılıyor" dedi.

Keşke ve acabalar yerine hangi kelime kullanılmalı
Tarhan, eski çağlarda yaşayan bazı filozofların mermer levhaların üzerine "bugün" kelimesini yazdıklarını ifade ederek, şöyle devam etti: "Çünkü o filozoflar, 'acaba ve keşke' kelimeleri akıllarına geldiği zaman mermerin üstüne o kelimeyi yazarak, onu her gördüğünde hemen bugüne dönüyor. Örneğin 'keşke' ve 'acabaları' çok kullanan bir kişi, hayatında bazı takıntıları varsa bilgisayarının ekranına bugün şeklinde notlar yazsın. Böylece şimdiki zamana dönebilir. Kişi bugüne dönerek, zaman yönetiminde yapılabileceklerine önem verirse zaten psikolojisini düzeltmiş olur. Yani geçmişi unutamazsa bile 'geçmişi bugüne taşımamış' olur.