BIST 10.899
DOLAR 32,19
EURO 34,97
ALTIN 2.453,64
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Muş'un su sorunu kalmayacak

Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, Kale Mahallesi'ndeki su deposunun ihalesinin tamamlandığını ve çalışmaların bu ay başlayacağını belirtti.

Abone ol

Muş Belediye Meclisi ekim ayı toplantısı Necmettin Dede başkanlığında yapıldı.

Belediye toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantı saygı duruşuyla başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Necmettin Dede, çalışmalarla ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi. Ağırlıkta su sorununa değinen Başkan Dede, Kale Mahallesi'ne yapılması düşünülen 5 bin tonluk deponun Devlet Su İşleri (DSİ) Van Bölge Müdürlüğü tarafından ihalesinin yapıldığını kaydetti. DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından yüklenici firmanın güvenlik soruşturmasının yapıldığını vurgulayan Dede, deponun yapımında belediyenin yorum yapma yetkisinin bulunmadığını ifade etti.

Deponun tamamlanmasıyla birlikte yıllardır su sorunu yaşayan bölgelerin suya kavuşacağını söyleyen Dede, deponun yapılmaması halinde o bölgelerin su sorununun çözümünün imkansız olacağını ifade etti.

Ankara'da Kızılırmak'tan alınan suyunun içme suyu haline getirildiğini vurgulayan Dede, Muş'ta ise kaynak sularını dezenfekte etmekte zorlandıklarını sözlerine ekleyerek, "Çünkü su kaynaklarının toplandığı yerde arıtma ve dezenfekteler fenni bir şekilde yapılması mümkün değil. Bugün Ankara Kızılırmak'tan su alıyor. Suudi Arabistan deniz suyunun tuzunu alıp içme suyu yapıyorlar. Biz ise dağdan gelen sular hafif çamurlu olduğu zaman kullanılmıyor. Muş'un en büyük su sorunu birkaç yıl sonra barajdan döşenecek olan borularla tamamen reaktif bir duruma getirilecek ve Muş'un en büyük su ihtiyacı giderilecektir.

Tabii Kale ve yukarıdaki yerlerde 5 ve 10 bin tonluk depolar olduğu zaman hiçbir apartmanda hidrofora gerek kalmadan üst katlara kadar su rahat çıkacaktır. Muş'un suya kavuşmayan ve problemli olan Erdenci ailesinin yaşadığı ve yaklaşık 40 hanenin bulunduğu bölgedir. 50 yıldır o bölgeye su verilmemiş. Çünkü oradan hat geçirme imkanı olmamış, depoların yapılış şekli buna müsait değil. Kale Mahallesi'ndeki depo yapıldığı zaman o bölgeye yeni bir hat döşenecek ve oranın su sorunu da giderilmiş olacak. Yoksa Kaniya Denge ve Kızıl Ziyaret'teki kaynaklardan oraya su vermemiz imkansız"
şeklinde konuştu.

Meclisi toplantısı vatandaşların sorunlarının gönderdiği dilekçelerin görüşülmesiyle devam etti.