BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,83
ALTIN 2.478,91
HABER /  DÜNYA

Musul'daki saldırıyı İngiliz vatandaşı yapmış

Musul'da düzenlenen bombalı saldırının failinin İngiliz vatandaşı Ronald Fiddler olduğu ortaya çıktı. İki yıl Guantanomo'da kalan DEAŞ militanın İngiltere'den yüklü miktarda tazminat aldığı açıklandı.

Abone ol

İNGİLTERE, Musul'da bombalı saldırı düzenleyen DEAŞ militanını tartışıyor. Guantanomo'da 2 yıl süreyle esir tutulan ve serbest kaldıktan sonra tazminat ödenen militanın, bu parayı DEAŞ'a vermiş olabileceği iddia edildi. Şimdi İngiltere, hem ödenen tazminattan dolayı hem de bu kişinin Suriye'ye girişine izin verildiği için tepkili.

İngiltere’de Ronald Fiddler adıyla doğan ve 1992 yılında İslamiyet’i seçerek Cemal el Haris adını alan IŞİD militanı, Irak’ın Musul kentinde gerçekleştirdiği intihar saldırısında öldü. Ebu Zekeriya el Britani adıyla da anılan Haris’in ölmeden hemen önce kaydedilen görüntülerinde, bomba yüklü bir aracın sürücü koltuğunda olduğu ve neşe içinde gülümsediği görülüyordu.

ESKİ GUANTANAMO ESİRİ DEAŞ MİLİTANINA 1 MİLYON POUND TAZMİNAT

Guantanamo’da iki yıl boyunca tutulan Haris 2004 yılında İngiliz hükümetinin talebiyle serbest kalmıştı. Üstelik Guantanamo’da geçirdiği süre için İngiltere tarafından kendisine 1 milyon pound tazminat ödenmişti.

BLUNKETT: HARİS, ALDIĞI TAZMİNATI IŞİD’E VERMİŞ OLABİLİR

Eski İngiltere İçişleri Bakanı David Blunkett, dolaylı olarak İngiliz vergi mükelleflerinin sayesinde Haris’e verilen bu paranın, DEAŞ’a gönderilmiş olabileceğine dikkat çekti. İşçi Partili Blunkett, 2014 yılında da bir açıklama yaparak Haris’e yönelik incelemenin zayıfladığını belirtmiş ve dönemin içişleri bakanı olan İngiltere Başbakanı Theresa May’i ‘Haris’in Suriye’ye gitmesine izin vermekle’ suçlamıştı.

Bir diğer eski İngiltere İçişleri Bakanı Jack Straw da May’in içişleri bakanlığı döneminde ‘terör şüphelileri konusu ele alış’ şekline yönelik eleştirilerini sıraladı.

"HARİS GUANTANAMO’DA TECRÜBE ETTİĞİ İNSANLIK DIŞI MUAMELENDEN SONRA DEĞİŞTİ"

Öte yandan Haris’in ailesi bir açıklama yayınlayarak, oğullarının barışçıl ve kibar bir insan olduğunu ancak Guantanamo’da geçirdiği iki yılın ardından değiştiğini belirtti.

Haris’in o zamana dek DEAŞ benzeri aşağılık örgütlerle hiçbir bağlantısı olmadığının belirtildiği açıklamada, Haris’in Guantanamo’da tecrübe ettiği zalimce ve insanlık dışı muamelenin ardından hem fiziksel hem de zihinsel olarak değiştiği kaydedildi.