BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA

Müstehcen heykel Meclis gündeminde

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın müstehcen bulduğu heykelin akıbeti siyasileri rahatsız etti.

Abone ol

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın, Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'ndeki sergiyi gezerken, "müstehcen" bulduğu heykelin sol kolunun kırılmasını TBMM'ye taşıdı.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, TBMM Başkanlığı'na, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın heykel ile ilgili yaptığı yorumun yeni bir skandala imza attığını ileri süren Özbolat, "Ancak Özcan'ın müstehcen bulduğu eser, sadece kadın çizgileriyle tasarlanmış bir vazoydu. Vazodaki kadın çizgileri ise sadece küçük bir göğüs çıkıntısı ile sembolize edilmekteydi. Bahsi geçen heykelin kısa bir süre sonunda kolunun kırılması ise akla başka soruları getirmiştir" dedi.

"KOLU KIRILAN HEYKEL İLE İLGİLİ SORUŞTURMA YAPTIRDINIZ MI?"

"YÖK Başkanı'nın vazo biçimindeki bir kadın vücudu simgesini müstehcen bulmasını ve cinsel bir objeymiş gibi bahsetmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" diyen Özbolat, Milli Eğitim Bakanı'na şu soruları yöneltti:

"Aynı heykeli canlı ya da fotoğraflarından siz de gördünüz mü? Gördüyseniz nasıl değerlendiriyorsunuz? Bahsi geçen konuyla ilgili YÖK Başkanı ile herhangi bir görüşmeniz oldu mu? YÖK Başkanı'nın bir bilim insanı olarak, vazo biçimindeki heykeli bu biçimde değerlendirmesi sanata bakışının ya da herhangi bir zihniyetin sonucu mudur?

Aynı YÖK Başkanı ülkemizin en büyük kültürel miraslarından biri olan İstanbul ya da Antalya arkeoloji müzelerini gezmiş midir? Gezmiş ise buradaki mitolojik heykelleri nasıl değerlendirmiştir?

YÖK Başkanı'na göre bu heykel acaba 'ucube' midir?

Sayın Başbakan'ın bir heykel için ucube diyerek yıktırmasından sonra, YÖK Başkanı'nın müstehcen bulduğu heykelin kırılması konusunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

YÖK Başkanı'nın açıklamasından kısa bir süre sonra heykelin kolunun kırık olması konusunda bir araştırma ya da soruşturma yaptırdınız mı?"